Ex-puhemies Riitta Uosukainen seksuaalisesta häirinnästä: Voin sanoa olleeni hyvin huolissani eräästä naiskansanedustajasta

Entinen pitkäaikainen puhemies Riitta Uosukainen kertoi Peter Nymanin haastattelussa muun muassa eduskunnassa tapahtuneesta seksuaalisesta häirinnästä.

– Tiedän kyllä joitakuita edesmenneitä ihmiskohtaloita jo. Voin sanoa olleeni hyvin huolissani eräästä naiskansanedustajasta, valtioneuvos Uosukainen, 75, kertoi.

Tapaus sijoittuu joko 1980-luvulle tai 1990-luvun alkuun, sillä hän kertoo sen tapahtuneen aikana, jolloin hän ei toiminut eduskunnan puhemiehenä. Uosukainen oli eduskunnassa vuodet 1983–2003, joista puhemiehenä yhdeksän vuotta vuodesta 1994 alkaen.

– Kollegana seurasin asiaa. Näihin puuttuminen on äärettömän hankalaa, mutta puuttua pitää, jos sellaista näkee.

Uosukainen ei kuitenkaan paljasta enempää niin häiritsijöiden kuin häirittyjenkään henkilöllisyydestä.

Uosukaisen mukaan seksuaalisesta häirinnästä työpaikoilla on alettu puhua vasta hänen kansanedustajauransa jälkeen. Nyt puhjennutta metoo-kampanjaa hän pitää erittäin tärkeänä.

– Sen parempi, mitä enemmän tästä puhutaan.

Uosukaisen mukaan hän ei itse ollut seksuaalisen häirinnän kohteena.

– Minä olin todella niin epäattraktiivinen, ettei kukaan koettanut käpälöidä minua millään lailla. Ihan oikeasti. Kun katsoi päin ja mulkoili, ettei kukaan katsonut päin.

Historiallisen trion johtaja

Kokoomusta edustanut Uosukainen pitää puoluekollegaansa Paula Risikkoa hyvänä valintana eduskunnan uudeksi puhemieheksi. Puhemiehistössä on nyt Tuula Haataisen (sd.) ansiosta kaksi naista, mutta Uosukaisen kaudella tehtiin historiaa, kun vuonna 1996 hänen varapuhemiehinään toimivat Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ja Kerttu Törnqvist (sd.).

– Puhuttiin, että mitähän tästä nyt tulee – ulkomaisia vieraita, jotka eivät voi naisia tervehtiä? Höpönpitänhöpönä. Kaikki meni mitä parhaiten, Uosukainen tuhahtaa.

Uosukainen kertoo itse jättäneensä huomiotta kaikki vihjailut siitä, ettei puhemiehistössä voisi toimia naisena.

– Jos joku sitä yritti, piti panna järjestykseen, nämä eivät ole sukupuolisidonnaisia nämä tehtävät.

Mutta puhemiehen tittelin Uosukainen pitäisi yhä puhemiehenä. Sukupuolineutraaliuden kanssa sillä ei ole tekemistä.

– Perustuslain määräämä, että titteli on puhemies. Sanoin silloin leikilläni, että kai minusta vielä näkee, että nainen olen. Jos ei näe, niin (aviomies) Topi ottaa minut kotiin.

Videolla Uosukainen kertoo myös, kuinka suuressa arvossa Uosukainen piti puhemiehen tehtävää ja millaiset välit hänellä oli pitkäaikaiseen pääministeri Paavo Lipposeen.

– Minusta tuntui, että sain olla kapellimestari!


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja