Mainos

Ex-liigakiekkoilijan mielenosoitus: Biologiselle isälle oikeus lapseen

Entinen liigakiekkoilija Mikael Jämsänen jatkaa sitkeää taisteluaan biologisten isien ja heidän lastensa oikeuksien parantamiseksi. Hän järjesti asian puolesta mielenosoituksen iltapäivällä eduskuntatalon portailla. Taisteluun Jämsästä ajaa hänen oman sietämätön elämäntilanteensa, jollaista hän ei toivo enää kenenkään kokevan.

Jämsäsen tavoitteena on saada lakimuutos, joka parantaisi biologisen isän oikeutta lapseensa, jos äiti on lapsen syntymähetkellä naimisissa toisen miehen kanssa. Voimassa olevan lain mukaan aviomies on lapsen isä ellei hän, lapsen äiti tai 15 vuotta täyttänyt lapsi hae isyyden kumoamista. Tällaisessa tilanteessa todennäköisellä biologisella isällä ei ole oikeutta edes vaatia isyystestiä.

Isyys katkaistiin kokonaan

Jämsänen haluaisi saada oikeuden tavata lasta, jonka biologinen isä hän uskoo olevansa. Jämsäsen avopuoliso oli raskaaksi tullessaan vielä naimisissa toisen miehen kanssa, mutta eroprosessi oli jo käynnissä. Jämsänen oli aktiivisesti mukana vauvan odotuksessa ja tytön elämän alkumetreillä. Lapsen äiti kuitenkin palasi aviomiehensä luo eikä anna Jämsäsen enää tavata lasta.

Jämsäsen mukaan on täysin kohtuutonta, ettei hän saa isyyttään vahvistetuksi ja olla mukana lapsen elämässä. Hän on saanut paljon yhteydenottoja kohtalotovereilta.

- Olen saanut todella paljon sähköpostia ja soittoja kohtalotovereilta eri puolilta Suomea. He kertovat omia tarinoitaan, jotka ovat samanlaisia kuin minulla. Heidän mielestään on mahtavaa, että joku ajaa tätä asiaa heidän puolestaan.

Kannatusta yli puoluerajojen

Eduskunnan tasa-arvoasian neuvottelukunnan miesjaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Kari Uotila (vas.) on järkyttynyt biologisten isien oikeuksien polkemisesta.

Hän jättää huomenna iltapäivällä lakialoitteen yli 30 vuotta vanhan isyyslain muuttamiseksi. Esityksen mukaan myös kunnallisella lastenvalvojalla pitäisi olla oikeus käynnistää isyyden selvittämisprosessi. Näin voitaisiin toimia sellaisissa tapauksissa, joissa on vahvaa näyttöä siitä, että lapsen biologinen isä on joku muu kuin äidin aviomies.

Uotilan mukaan lakiesitys on saanut kannatusta yli puoluerajojen. Esimerkiksi kaikki kristillisdemokraattien kansanedustajat ovat allekirjoittaneet esityksen.

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) on puolestaan jättänyt kirjallisen kysymyksen biologisen isän oikeuksista. Oikeusministeri Tuija Brax vastaa kysymykseen kesäkuun aikana.

Mikael Jämsänen: Kohtalotovereilta on tullut paljon tukea

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.