Ex-kansanedustaja Antero Vartiaa vastaan nostettu syyte rahankeräysrikoksesta – liittyy säätiönsä toimintaan

Tutkintapyynnön asiasta teki aikanaan Poliisihallitus. Oikeuskanslerin mukaan Poliisihallitus on itse laiminlyönyt hallintolakia rahankeräysluvan käsittelyssä.

Vihreiden entistä kansanedustajaa Antero Vartiaa vastaan on nostettu syyte rahankeräysrikoksesta. Vartia kertoo asiasta Twitterissä.

– Syyttäjä on päättänyt nostaa syytteen, jossa minua epäillään rahankeräysrikoksesta. Vaikka lakia ollaankin muuttamassa, niin hyvä, että oikeustila saadaan selväksi, Vartia tviittaa.

Syytteennosto vahvistetaan myös Helsingin käräjäoikeudesta, missä asia on vireillä.

Rikosepäilyssä on kyse Vartian Compensate-säätiön toiminnasta. Säätiö pyrkii torjumaan ilmastonmuutosta vapaaehtoisilla päästöhyvitysmaksuilla, joiden tuotto käytetään esimerkiksi metsityshankkeisiin.

Vartia haki säätiölle rahankeräyslupaa joulukuussa 2019. Samassa kuussa Poliisihallitus teki säätiöstä tutkintapyynnön, koska epäilee sen rikkoneen rahankeräyslakia.

Vartia kanteli Poliisihallituksesta oikeuskanslerille

Oikeuskansleri totesi huhtikuussa antamassaan ratkaisussa, että Poliisihallitus on laiminlyönyt hallintolakia, kun se ei ole tehnyt päätöstä Compensate-säätiön rahankeräysluvasta. Ratkaisun mukaan Poliisihallitus oli halunnut odottaa rikostutkinnassa olevan asian selviämistä.

Oikeuskansleri katsoo, että hakemuksesta olisi pitänyt antaa muutoksenhakukelpoinen päätös kohtuullisessa ajassa.

Oikeuskanslerille oli kannellut Vartia, joka pyysi oikeuskansleria tutkimaan, oliko Poliisihallituksen arpajaishallinto toiminut asianmukaisesti ja hyvän hallintotavan mukaisesti säätiön asioita käsitellessään.

Oikeuskansleri: Poha ei ollut ymmärtänyt, että sähköposti on lausuntopyyntö

Vartian kantelun mukaan säätiö jätti jo marraskuussa 2018 Poliisihallitukselle sähköpostilla lausuntopyynnön siitä, tarvitaanko toiminnassa rahankeräyslupaa. Noin seitsemän kuukautta myöhemmin, kesäkuussa 2019, Poliisihallitus antoi lausunnon, jonka mukaan rahankeräyslupa tarvitaan.

Poliisihallitus katsoi lausuntopyynnön saapuneen vasta helmikuussa 2019. Lisäksi se vetosi siihen, että päästökompensaatio on uudehko ilmiö, joka vaati syvempää perehtymistä.

Oikeuskanslerin mukaan vaikutti siltä, että asian käsittely viivästyi, koska Poliisihallitus ei ollut ymmärtänyt marraskuussa 2018 lähetettyä sähköpostia lausuntopyynnöksi. Näin ollen oikeuskansleri katsoi, että asian käsittely Poliisihallituksessa oli aiheettomasti viivästynyt.

Lue myös:

    Uusimmat