EVP – Viestejä tuonpuoleisesta

Oletko koskaan herännyt aamuyöllä siihen, että olet nukahtanut kesken elokuvan? Herätessäsi televisio on yhä edelleen auki ja ruudulta näkyy lumisadetta. Tarkenna katsettasi syvemmälle ruudulla näkyviin pisteisiin. Erotatko mahdollisesti kasvojen muotoja?

EVP eli electronic voice phenomena tarkoittaa sähköisten viestintävälineiden, kuten television tai radion kautta tulevia viestejä tuonpuoleisesta. Yleensä näistä viesteistä on mahdollista kuulla vain hyvin epämääräisiä ääniä. Joskus voi myös kuulla hyvin selkeääkin puhetta, jonka oletetaan olevan henkiolennon tuottamaa. Pääosin yhteydenotot tapahtuvat radioaaltoja nauhoittamalla, mutta ihmiset ovat saaneet myös puheluita tuonpuoleisesta.

Vuonna 1959 ruotsalainen lintuharrastaja, Friedrich Jurgenson esimerkiksi nauhoitti lintujen ääniä ja tallensi samalla tietämättään nauhoilleen jotain aivan muutakin. Myöhemmin tarkasteltuaan nauhojaan hän huomasi, että nauhoilta kuului lintujen laulun lisäksi ihmisen puhetta muistuttavaa ääntä.

Tästä sai alkunsa EVP-ilmiö eli henkiolentojen äänien nauhoittaminen. Friedrich innostui löydöstään niin paljon että aloitti EVP harrastuksen ja saikin nauhoitettua vuosien saatossa useita outoja ääniä nauhoilleen.

White Noise – kohinaa Tuonelasta

Jonathan oli juuri nukahtamaisillaan kun puhelin pärähti soimaan. Hän hieroi silmiään ja ihmetteli kuka soittaa tähän aikaan yöstä. Kännykässä vilkkui hänen kuolleen vaimonsa matkapuhelinnumero! Jonathan ryntäsi työpöytänsä ääreen ja kaivoi Annan vanhan matkapuhelimen pöytälaatikosta. Puhelin oli suljettu, mutta silti hänen puhelimeensa tuli juuri tällä hetkellä Annalta puhelu. Jonathan painoi vihreää luurin kuvaa ottaakseen Annan puhelun vastaan. ”Jonathan, Jonathan, mene!” kuului puhelimesta Annan vaimea ääni.

White Noise on tämän päivän kauhuelokuva, jonka keskeisenä teemana vaikuttaa EVP.

Elokuvassa arkkitehti Jonathan Riversin vaimo, Anna kuolee yllättäen. Surun murtama Jonathan tutustuu EVP:n maailmaan ja koettaa nauhureiden ja television avulla saada epätoivoisesti yhteyden edesmenneeseen vaimoonsa. Anna Rivers ilmestyy elokuvan aikana ruudulle useita kertoja tuoden viestejä rajan takaa.

Elokuvassa White noise EVP-metodia on käytetty varsin modernilla tavalla. Kuolleet saavat yhteyden niin matkapuhelimen, television, kuin minkä tahansa sähköisen laitteen avulla. Laitteista tuleva kohina muuttuu yllättäen ihmisen ääntä muistuttavaksi. Sanomana äänillä on henkilöiden nimiä tai varoituksia tulevasta.

Äkilliset henkimaailman yhteydenottokohtaukset tekevät elokuvasta ahdistavan ja itse nousin muutaman kerran kyykkyyn sohvalle silkasta säikähdyksestä.

EVP harrastuksena

EVP-nauhoituksiin on syytä suhtautua kriittisesti. "Henkiolennon" ääntä voi tulla nauhuriin monin tavoin. Myös tavallinen lämpöpatteri saattaa vastaanottaa radio- tai televisio-ohjelmaa. Lämpöpatterin pinta toimii tavallaan eräänlaisena kaiuttimena.

Ihmisäänellä on mahdotonta puhua alle 280 HZ:n taajuudella. Normaalisti ihmisen puhe kuuluu väliltä 500–2000 Hz. Suurin osa henkien "viesteistä" on tavoitettu äänitaajuuksilta 30-300 Hz. Näin matalista äänistä on hyvin vaikea saada selvää. Nauhureiden avulla on pystytty nauhoittamaan ja myöhemmin käsittelemään näitä hyvin matalia "henkien" ääniä, saaden niistä ymmärrettävämpiä.

Esimerkiksi spiritistikirkossa, Las Vegasissa pidetyssä istunnossa yritettiin saada yhteys kuolleeseen lapseen. Istunto nauhoitettiin nauhurilla ja myöhemmin nauhaa tarkastellessa kuultiin vaimeaa lapsen ääntä.

Yhdysvalloissa EVP:tä tutkimaan on perustettu oma yhdistys. EVP-ilmiöistä saatuja tallenteita yhdistyksessä on tuhansia.

EVP-harrastus oli suosituimmillaan 1970-luvun lopulla, jolloin henkiin koetettiin ottaa usein yhteyttä. Monesti äänet olivat niin epäselviä, että fanaattisimmat harrastajat uskoivat äänien kuuluvan humanoideille.

Teksti: Johanna Tamminen

Kuvat: Shutterstock, Colourbox

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja