EVI varoittaa lähialueilta tuoduista virvoitusjuomista

Elintarvikevirasto muistuttaa, että tilapäisessä myynnissä olevissa elintarvikkeissa oltava pakkausmerkinnät molemmilla kotimaisilla kielillä. EVI:n tietoon on tullut tapauksia, että joissakin ulkomyyntitapahtumissa on ollut myynnissä virvoitusjuomatölkkejä, joissa ei ole lainkaan suomen- ja ruotsinkielisiä pakkausmerkintöjä. Juomatölkkejä on tuotu lähialueilta maahan myyntitarkoituksessa.

EVI kehottaa kuluttajia välttämään sellaisten tuotteiden ostamista, joissa ei ole pakkausmerkintöjä kotimaisilla kielillä. Tällaiset tuotteet on usein maahantuotu valvontaviranomaisten tietämättä ja niiden koostumuksesta ei ole tarkkaa tietoa. Tuotteet voivat esimerkiksi sisältää Suomessa kiellettyjä valmistus- ja lisäaineita.

Lainsäädäntö vaatii pakkausmerkinnät suomeksi

Suomen lainsäädännön mukaan pakkausmerkinnät on kuitenkin oltava molemmilla kotimaisilla kielillä myös maahantuoduissa elintarvikkeissa, jotka on tarkoitettu luovutettavaksi Suomen alueella. Ruotsin kielen asemasta voidaan käyttää myös norjan- tai tanskankielisiä merkintöjä. Merkinnät on oltava yhtä hyvin tilapäisessä myynnissä olevissa tuotteissa kuin kaupassa myytävissä tuotteissa sekä myös ilmaiseksi luovutettavaksi tarkoitetuissa tuotteissa, kuten näytepakkauksissa tai muissa niin sanotuissa kylkiäisissä.

Lainsäädännössä on annettu pakkausmerkintöjä koskevia helpotuksia koti- tai maatilataloudessa valmistetuille ja myyjäisissä tai muissa vastaavissa tilaisuuksissa tilapäisesti myytäville elintarvikkeille sekä myyntipaikassa pakatuille tuotteille.

(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja