Eurooppaministeri Terhon puheita uudesta EU-äänestyksestä paheksuttiin – Sipilältä jyrkkä tyrmäys

EU-linjaukset puhuttivat eduskunnassa 2:21

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) aikoo vielä keskustella eurooppaministeri Sampo Terhon (ps.) kanssa tämän EU-kansanäänestystä koskeneista puheista.

Asiasta nousi myräkkä keskiviikkona eduskunnassa, jossa oppositiosta mutta myös hallituksen riveistä paheksuttiin puheita ja pidettiin niitä jopa turvallisuusuhkana ja Suomen kansallisten etujen vastaisina.

– Ehkä kansanedustajana pystyy vähän vapaammin puhumaan, mutta pidän tämäntyyppisiä puheita ihan suoraan sanoen eräänlaisena turvallisuusriskinä, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Alexander Stubb.

Sipilälta jyrkkä vastaus

Sipilä totesi keskustelussa, että tämä hallitus ei tuo esitystä EU-eroa koskevasta kansanäänestyksestä.

– Suomen paikka on EU:ssa, ja omasta puolestani voin sanoa, etten tule olemaan missään roolissa ikinä hallituksessa, joka tuollaisen esityksen toisi, Sipilä sanoi.

Terho taas toisti näkemyksensä, jonka mukaan kansanäänestys tarvittaisiin jossain vaiheessa, vaikkei asia tämän hallituksen aikana ole ajankohtainen.

– Minun tavoitteeni henkilökohtaisesti on olla keskeisessä asemassa sellaisessa hallituksessa, joka toteuttaa Iso-Britannian tyylisen kansanäänestyksen Suomen EU-jäsenyydestä, Terho sanoi.

Monessa puheenvuorossa paheksuttiin sitä, että hallituksen sisältä flirttaillaan EU-eron suuntaankaan.

Myöhemmin tiedotustilaisuudessaan Sipilä oli samoilla linjoilla.

– Kyllä ministeriaitio on väärä paikka spekuloida seuraavan hallituksen ohjelmilla.

Puhe ytimessä olemisesta on vanhanaikaista

Oppositio näki hallituksen EU-politiikassa muutakin selventämisen varaa kuin Terhon kansanäänestyspuheet. Se peräsi puheenvuoroissaan hallitukselta aloitteellisempaa ja näkemyksellisempää otetta EU-politiikassa.

SDP vaatii Suomelta aloitteellisuutta EU-politiikassa aivan erityisesti siinä tilanteessa, jos unionin integraatio liukuu kohti eritahtisuutta. Suurten jäsenmaiden näkemyksiä ei ole varaa jäädä odottamaan, vaan aloitteita pitää tehdä vaikka yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa, muotoili kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd.). Suomen on pyrittävä vaikuttamaan kaikissa pöydissä, hän sanoi.

Sipilän mukaan Suomi punnitsee suhtautumisensa EU-yhteistyön syventämiseen jatkossakin asia kerrallaan ja käytännönläheisesti. Sipilä avasi hallituksen linjauksia ulko- ja turvallisuuspoliittisen sekä EU-toimintaympäristön muutoksesta.

Sipilä sanoi, että häntä häiritsee usein kuultu puhe integraation ytimessä olemisesta. Hänen mukaansa se on vanhanaikaista eikä palvele tämän päivän keskustelua.

– Kun kuuntelee Eurooppa-neuvostossakin, se tarkoittaa joillekin, että mennään eteenpäin yhteisvastuussa, jotta ei omia uudistuksia tarvitsisi tehdä. Tällaisessa kehityksessä me emme halua olla mukana, mutta me pragmaattisesti mietimme jokaisen asian erikseen, Sipilä selvensi. 

Lue myös:

    Uusimmat