Euroopan säät heittävät kuperkeikkaa: Grönlannin "kylmä hyökkäys" tekee Suomesta Espanjaa lämpimämmän paikan – Italiassa voi tulla kaksi metriä lunta

3:35
Jäätävä sade piiskaa viikonloppuna – Suomi voi muuttua yhdeksi isoksi luistinradaksi

Euroopan säät heittävät varsinaista häränpyllyä viikonloppuna, kun kylmä ilman virtaus painaa Espanjan lämpötilat paikoin jopa Suomea alemmas. Poikkeuksellisesti kiepsahtavasta tilanteesta kertoo MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas Forecan blogissa.

Ilmiön taustalla on Ranskan ylle pysähtyvä matalapaine, joka imee kylmää ilmaa aina Grönlannista saakka. Tämä ilma viilentää Espanjan lämmön.

– Iberian niemimaalla hytistään tulevana viikonloppuna vuodenaikaan nähden harvinaisen kylmässä säässä, Mäntykannas kuvailee "Grönlannin kylmäksi hyökkäykseksi" luonnehtimaansa tilannetta.

Kylmimmän hetken ennustetaan osuvan lauantain vastaiseksi yöksi, kun valtaosa Manner-Espanjaa painuu sisämaassa pakkasen puolelle. Pohjois-Espanjassa pakkasta voi olla jopa 15 astetta ja Aurinkorannikolla yön alimmat lämpötilat menevät alle viiden lämpöasteen. Luvassa on myös lumisateita.

Suomessa vastaavasti lämpötilat ovat epätavallisen lämpimiä, sillä länsi- ja lounaisrannikolla viikonlopun ylimmät lämpötilat kohoavat jopa kahdeksan asteen tietämille. Sunnuntaina vain Pohjois-Lappiin on luvassa pakkasta.

Talvista säätä on luvassa myös Alpeille. Pohjois-Italiassa lunta voi tulla jopa kaksi metriä.

– Kokonaisia alppikyliä on vaarassa joutua lumen saartamiksi viikonvaihteessa Pohjois-Italiassa, Itävallassa ja Sveitsissä, Mäntykannas kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja