Euroopan pitäisi ottaa Suomesta mallia varautumisessa Venäjän uhkaan, sanoo Stubb FT:ssä

Presidentti Alexander Stubb kehottaa Financial Times -lehden haastattelussa Euroopan maita ottamaan mallia Suomesta varautumisessa Venäjän uhkaa vastaan.

Stubb pitää erittäin epätodennäköisenä sitä, että Venäjä hyökkäisi jotakin Nato-maata vastaan, mutta kehottaa Nato-maita silti varautumaan tällaiseen vaihtoehtoon.

– Kehotan kaikkia Euroopan valtioita tulemaan suomalaisemmiksi. Toisin sanoen olemaan paremmin valmistautuneita. Täytyy varautua pahimpaan, jotta voi välttää sen, Stubb sanoi Financial Timesille.

Stubbin mukaan Euroopan maissa tulisi esimerkiksi harkita Suomen kaltaisen yleisen asevelvollisuusjärjestelmän perustamista.

– Liittokunnan ja unionin kannalta ei riitä, että vain etulinjan maat ovat valmistautuneita, vaan kaikkien täytyy olla valmistautuneita, Stubb sanoi viitaten Suomen sijaintiin Venäjän naapurissa.

Ukrainan tukeminen lähikuukausina ensiarvoisen tärkeää

Ukrainan tukeminen tulevina kuukausina on Stubbin mukaan ensiarvoisen tärkeää, sillä Venäjä saattaa pyrkiä murtamaan Ukrainan puolustuksen etulinjan kevään ja kesän aikana.

Stubbin mukaan Nato-maiden on oltava valmiita tukemaan Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen. Juuri nyt Nato-maiden pitäisi laittaa lähes kaikkensa peliin Ukrainan tukemisessa.

– Venäläiset ymmärtävät, että heidän mahdollisuuksiensa ikkuna alkaa sulkeutua elokuun lopussa tai syyskuun alussa. Sen takia on tärkeää, että autamme Ukrainaa juuri nyt, Stubb painotti.

Presidentti Stubb kehui NATO-kokouksen sihteeriä MTV:n toimittajan nimen ääntämisestä 4:45

Presidentti Stubb kehui NATO-kokouksen johtavaa tiedottajaa MTV:n toimittajan nimen ääntämisestä. Katso video!

Lue myös:

    Uusimmat