Mainos

Euroopan neuvosto painostaa Venäjää

Tshetshenian takia Euroopan neuvoston oikeusvaliokunta vaatii neuvostoa aloittamaan pikaisesti keskustelun Venäjän sodankäynnistä Tshetsheniasta.

Valiokunta kehotti viikonvaihteessa Bosnia-Hertsegovinassa pitämässään kokouksessa Venäjää lopettamaan heti sotatoimensa alueella ja aloittamaan neuvottelut Tshetshenian asemasta. Euroopan neuvosto voi erottaa Venäjän, jos se ei lopeta sotatoimiaan Tshetsheniassa.

Todennäköisempää on kuitenkin aluksi jäsenyyden jäädyttäminen. Oikeusvaliokunnan tanskalaisen jäsenen Per Stig Möllerin mukaan viimeksi mainitusta olisi se hyöty, että Venäjä jäisi ilman vaikutusvaltaa neuvostossa samalla kun sen kansalaiset voisivat kuitenkin valittaa neuvostolle ihmisoikeuksien rikkomuksista.

Möller sanoi Venäjän rikkovan Tshetshenian-toiminnallaan sekä Geneven ihmisoikeussopimuksia että EN:n jäsenyysehtoja.

Tilanne Tshetsheniassa on ajautumassa entistä enemmän umpikujaan. Tshetshenian varapresidentti Vakha Arsanov on ilmoittanut, että Tshetshenia ei suostu neuvotteluihin ennen kuin Venäjä on vetänyt joukkonsa alueelta. Venäjä on puolestaan ilmoittanut, että se perääntyy vasta sitten, kun Tshetshenia luovuttaa kapinalliset Venäjälle. Venäläiset pitävät Tshetshenian sotaa oikeutettuna ja tämä näkyy muun muassa siinä, että huonomaineisena pidetyn armeijan suosio on kohonnut asevelvollisten keskuudessa

Venäjän armeijan suosio kasvussa

Venäjän armeija on tehostanut uusien sotilaiden värväystä. Venäläiset pitävät Tshetshenian uutta sotaa oikeutettuna ja sotilaallinen menestys on lisännyt huonomaineisena pidetyn armeijan suosiota myös asevelvollisten keskuudessa. Armeijan uusi suosio tulee tarpeeseen, sillä armeijan Tshetshenia-operaatio tarvitsee asevelvollisten koko ikäluokan.

Armeija menetti maineensa paetessaan häntä jalkojen välissä Afganistanista ja aiemmin Tshetsheniassa käydystä sodasta. Asevelvolliset menivät mielummin vankilaan, kuin lähes varmaan kuolemaan Tshetshenian sotakentillä. Maineensa menettänyt armeija näyttää kuitenkin nyt kääntäneen kansan suosion puolelleen. Venäjän kaupungeissa tapahtuneet terrori-iskut on pantu tshetsheenien syyksi ja armeijan toimia Tshetsheniassa pidetään oikeutettuna.

Armeijan uusi suosio perustuu suurelta osalta siihen, että tappiot Tshetsheniassa ovat jääneet tällä kertaa vähäisiksi. Vaikka armeija on toistaiseiksi edennyt menestyksekkäästi, asiantuntijat varoittavat, että uusi käänne saattaa tulla pian. Ja jos sotilaat alkavat palata kotiin arkkukyydissä, on armeijan uudelleen saavutettu suosiokin mennyttä.
(MTV3-STT-RB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.