Euroopan etsityimpiin rikollisiin kuulunut suomalaismies välitti hämäräperäisiä urheiluautoja – tuomittiin viideksi vuodeksi vankilaan

Näin Jan Salminen kertoo ottamistaan riskeistä pakomatkansa aikana 0:41
Näin Jan Salminen kertoi pakomatkastaan Rikospaikan haastattelussa maaliskuussa.

Hämärästä urheiluautokaupasta syytetty, Euroopan etsitympiin rikollisiin kuulunut suomalaismies on saanut tuomion.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Jan Johannes Salmisen viiden vuoden vankeuteen rekisterimerkintärikoksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta, 14 törkeästä rahanpesusta, neljästä törkeästä petoksesta ja yhdestä perusmuotoisesta petoksesta. Hänet passitetaan Vantaan vankilaan.

Lisäksi Salminen tuomittiin menettämään valtiolle 28 000 euroa rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Salmisen lisäksi vyyhdissä tuomittiin kolme muuta miestä eri pituisiin, mutta huomattavasti Salmisen tuomiota lyhyempiin vankeusrangaistuksiin. Kahden miehen syytteet oikeus taas hylkäsi kokonaisuudessaan.

Varastettuja autoja

Syyttäjä vaati Salmiselle vähintään kuuden vuoden vankeustuomiota. Syyttäjän mukaan kyseessä oli rikossarja, jossa Salminen välitti Suomeen varastettuja tai muutoin rikollisin keinoin hankittuja autoja vuosina 2018 ja 2019. 

Salminen on ollut tapauksen tiimoilta vangittuna viime syyskuusta asti.

Syyttäjän mukaan Salmisen välittämät autot ovat olleet peräisin muun muassa Italiasta, Sveitsistä ja Espanjasta. Ainakin osa niistä oli hankittu rikollisin keinoin, syyttäjä esitti.

Ainakin osa autoista on ollut arvokkaita ja näyttäviä urheiluautoja, kuten Porsche 911 Cabriolet, josta Salminen otti haasteen mukaan vastaan 35 000 euron varausmaksun. Mercedes S500 Cabriolet -urheiluautosta hän taas otti vastaan 77 500 euron kauppahinnan.

Syyttäjä luonnehti toimintaa laajamittaiseksi ja ammattimaiseksi.

– Rikoksen kautta saatu omaisuus on ollut erittäin arvokas, kyse on ollut kansainvälisestä rajat ylittävästä rikollisuudesta, haastehakemuksessa sanotaan.

Lue myös:

    Uusimmat