Mainos

EU-ministerit jännittävät Kyprosta Saariselällä

Kyproksen ongelmat nousevat keskeiseksi puheenaiheeksi EU-ministerien tapaamisessa Saariselällä viikonlopun aikana.

Inarin Saariselälle on epäviralliseen tapaamiseen kutsuttu pieni joukko pääministereitä, Eurooppa-ministereitä ja EU-toimielimien edustajia eri maista.

Tapahtumaa isännöivä Suomen ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb ennätti iltapäivällä tarkistamaan latujen kuntoa illalla saapuvia vieraita varten.

Stubb kertoi toivovansa, että vastaus Kyproksen pulmaan löytyy Euroopan keskuspankin asettamaan takarajaan eli maanantaihin mennessä. Hänen mukaansa tilanne on selkeä: jos lainaa halutaan, on ehdot täytettävä.

– Pallo on selvästi kyproslaisten itsensä nurkassa ja toivottavasti he eivät tee omaa maalia, Stubb totesi.

Kypros ja muut euro-maat ovat sopineen alkuviikosta ehdoista, joilla Kyprokselle voidaan antaa 10 miljardin euron hätälaina. Enempää ei voida lainata, muuten takaisinmaksutaakka saattaisi paisua ylivoimaiseksi.

Kyproksen itse on kaivettava lähes 6 miljardia euroa kriisin voittamiseen. Maan parlamentti ei toistaiseksi ole suostunut ehtoja hyväksymään. EU puolestaan pitää niistä kiinni.

– Kyllä noissa ehdoissa ollaan aika tiukkoja ja ehdottomia. Toivottavasti Kypros löytää jonkinlaisen ratkaisun niin, että ehdot täyttyvät, Stubb sanoo.

Stubb painottaa, että Kypros ei ole hoitanut omaa pankkisektoriaan hyvin. Ja sitä on jossain vaiheessa pakko korjata – aivan kuten kävi Suomessa 1990-luvulla.

– Kyproslaisten pitää itse selvittä oma sotkunsa. On selvää, että jos ollaan tiukan paikan edessä, niin kyllä yleensä yleensä ratkaisu löytyy, Stubb toteaa.

Eurooppaministeri ei halua spekuloida, mitä eurolle ja euro-alueelle tapahtuisi, jos Kypros pullahtaisi siitä ulos.

Euro-alueen pahin kriisi on hänen mielestään jo selätetty, mutta Kyproksen kaltaisia kriisipesäkkeitä saattaa tulevaisuudessa syntyä vielä muitakin.

– En olisi tässä vaiheessa järjettömän huolissani Euroopan unionin näkökulmasta. Enemmän minua huolestuttavat kyproslaiset itse. Tämän tyyppisissä tapauksissa on yleensä aina tapana ampua hieman yli, Stubb sanoo.

Retriitti supistui

Saariselän tapaaminen järjestetään nyt kolmannen kerran. Pääministeri Jyrki Kataisen ja eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin isännöimään keskustelukerhoon saapuu lopulta odotettua vähemmän vieraita, kun Hollanti, Kreikka ja Espanja peruivat tulonsa jo aiemmin tällä viikolla.

Kyproksen kriisin vuoksi Euroopan keskuspankin johtokunnan jäsen Jörg Asmussen on myös perunut tulonsa.

Illan kuluessa Lappiin saapuvat Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves, Latvian pääministeri Valdis Dombrovskis, Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidt, EU:n puheenjohtajamaan Irlannin eurooppaministeri Lucinda Creighton sekä EU:n jäseneksi pyrkivän Kroatian pääministeri Zoran Milanovic ja Turkin varapääministeri Ali Babacan.

Useimmat saapuvat paikalle perheineen sillä vieraille jätetään myös aikaa hiihtää, lasketella ja ajaa moottorikelkalla.

Katso Anne Sjöholmin juttu (Kymmenen uutiset 22.3.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.