Mainos

EU-maista Ranska kallein, Suomi keskitasoa

Ylen radiouutisten ruokakorivertailun mukaan kallein EU-maa on Ranska. Suomessa hinnat ovat keskitasoa. Halvimmillaan ruokien hinnat ovat puolestaan Italiassa.

Hintavertailu aloitettiin tammikuussa. Nyt helmikuussa ruokakori oli pysynyt samanhintaisena Italiassa ja Ranskassa, Saksassa ja Belgiassa se oli muutaman sentin halvempi, kun taas Suomessa ja Espanjassa euron kalliimpi kuin tammikuussa.

Ruokakorivertailussa olivat mukana Suomi, Saksa, Ranska, Espanja, Belgia ja Italia. Koriin kuuluivat litra maitoa ja kolajuomaa, kilo kananmunia, rasvaa ja kahvia sekä paahtoleipää ja astianpesuainetta. Lisäksi selvitettiin bensiinin hintaa.

Vertailussa ei otettu huomioon palkka-, verotus- eikä sosiaalieroja eikä erilaisia kulutustottumuksia.

Pariisissa tyyristä ryypätä kahvia

Roomassa tuotekori maksaa helmikuussa 10 euroa (10 euroa tammikuussa), Berliinissä 12 (12), Madridissa 14 (13), Belgiassa 16 (16), Helsingissä 16 (15) ja Pariisissa 21 euroa (21 euroa).

Pariisin hintatasoa nostaa etenkin kahvi, joka siellä maksaa peräti 10.24 euroa kilolta. Roomassa kahvista tarvitsee pulittaa vain 3.90, Madridissa 4.64, Helsingissä 5.02, Berliinissä 5,98 ja Brysselissä 6.60 euroa kilolta.

Maito puolestaan on kalleinta Italiassa, missä sen litrahinta on yksi euro. Esimerkiksi Suomessa maidon hinta on 0.74 euroa litralta. Halvimmalla maito lähtee Saksassa, missä siitä joutuu maksamaan 0.59 euroa litralta.

Kananmunien kilohinnoissa kärkipaikkaa pitävät Ranska 3.09 ja Suomi 2.29 eurolla. Halvimmat munat taas löytyvät Italiasta, 1.35 euroa kilolta.

Margariinin kilohinnat vaihtelevat Ranskan 3.78:sta Saksan 1.94 euroon. Suomen lukemaksi saatiin 2.90 euroa.

Suomessa kallein menovesi

Vaalea paahtoleipä taas on kalleimmillaan Suomessa 1.50 euroa (puoli kiloa), kun Saksassa siitä täytyy maksaa vain 0.39 euroa.

Kolajuomissa kalleimmat litrahinnat ovat Belgiassa 0.91 ja Suomessa 0.84 euroa. Alimmillaan hintataso on Italiassa 0.16 euroa.

Tiskareille kallein maa on niin ikään Suomi, sillä litra astianpesuainetta maksaa meillä 3.18 euroa. Eniten pullosta voi pusertaa Italiassa, missä hinta on vain 0.69 euroa litralta.

Bensiinin hinta on noussut Suomessa ja Saksassa viisi senttiä tammikuusta. Suomessa bensaa lorotellaankin kalleimmalla litrahinnalla, 1.05 eurolla. Halvimmalla menovesi lähtee puolestaan Espanjassa, missä siitä joutuu pulittamaan 0.76 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.