Mainos

EU-maiden jättiratsiassa takavarikoitiin 230 miljoonan arvosta huumaavia lääkkeitä ja dopingia

Suomen tulli sekä usean muun EU-maan viranomaiset ovat iskeneet yhteisellä operaatiolla huumaavien lääkkeiden ja dopingaineiden laitonta kauppaa vastaan.

Operaatiossa tehtiin yli sata pidätystä ja takavarikoitiin noin 230 miljoonan euron arvosta lääkkeitä ja dopingaineita. Arvo on laskettu katukauppahinnan perusteella.

Operaatiota johtivat Suomen tulli yhdessä Ranskan viranomaisten kanssa. Mukana olivat myös Espanja, Italia, Romania, Unkari, Kreikka, Britannia ja Irlanti. Ratsiaa tuki myös EU:n poliisijärjestö Europol.

Operaation johdosta käynnistettiin 205 rikostutkintaa ja tehtiin 111 pidätystä. Kampanjaa alettiin valmistella sen jälkeen, kun Suomen ja Ranskan välillä havaittiin laitonta Subutex-tablettien kauppaa. Ainetta käytetään korvaushoitolääkkeenä.

Suomessa operaation aikana paljastettiin 132 huumausainerikosta ja 9 dopingrikosta. Pääasiassa tapauksissa oli kyse muualta Euroopasta tulleista postilähetyksistä.

Kolme eniten takavarikoitua ainetta olivat klonatsepaami, diatsepaami ja buprenorfiini. Suomessa operaation yhteydessä takavarikoitujen aineiden katukauppa-arvo oli reilut puoli miljoonaa euroa.

Suomen tullin mukaan lääkkeiden kasvaneesta väärinkäytöstä on huolestuttu useissa EU-maissa. Lääkkeiden salakuljetukseen liittyy myös entistä enemmän järjestäytynyttä rikollisuutta, koska lääkkeiden pimeässä kaupassa liikkuu suuria määriä rahaa.

Euroopan huumevalvontaviraston (EMCDDA) mukaan väärinkäytetyt lääkkeet ovat useimmiten unilääkkeitä ja rauhoittavia lääkkeitä, opioidipohjaisia kipulääkkeitä sekä stimulantteja, joilla hoidetaan tarkkaavaisuushäiriöitä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.