EU määrää pakotteita Valko-Venäjälle – Putinin edustaja pitää unionin toimia heikkoutena

4:02
Paine Valko-Venäjää kohtaan kasvaa – katso video!

Venäjän mukaan EU:n tuoreet pakotteet Valko-Venäjää vastaan ovat merkki unionin poliittisesta heikkoudesta.

–  Yleisesti ottaen suhtaudumme hyvin, hyvin negatiivisesti pakotepolitiikkaan. Tämä ei ole vahvuuden, vaan pikemminkin heikkouden osoitus, sanoi presidentti Vladimir Putinin edustaja Dmitri Peskov.

Valko-Venäjä kertoi puolestaan määräävänsä omia vastapakotteitaan EU:ta vastaan. Niistä on Valko-Venäjän ulkoministeriön määrä kertoa vielä tänään.

EU:n pakotelistalla on nelisenkymmentä nimeä. Valko-Venäjää itsevaltaisesti hallitseva Aljaksandr Lukashenka ei ole hyväksytyllä listalla. Hänen lisäämisensä myöhemmin listalle on kuitenkin mahdollista.

EU saavutti jo elokuussa poliittisen sovun siitä, että Valko-Venäjällä väkivaltaan tai vaalituloksen väärentämiseen syyllistyneitä henkilöitä kohtaan asetetaan pakotteita, mutta pakotelistasta päättämiseen meni viikkoja.

Sopu listasta tuli mahdolliseksi, kun EU-johtajat pääsivät yhteisymmärrykseen riittävän tiukasta Turkkia koskevasta päätöslauselmasta.

Asia kytkeytyi Valko-Venäjän pakotekysymykseen, koska Kypros ei aiemmin suostunut tukemaan pakotelistan hyväksymistä, sillä se halusi samalla edistää EU:n vahvaa vastausta Turkin toimia vastaan. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja