Mainos

EU-komissio valmis kutsumaan Gaddafin vierailulle

Euroopan unionin komissio on valmis kutsumaan Libyan johtajan Muammar Gaddafin vierailulle Brysseliin. Kyseessä olisi Gaddafin ensimmäinen vierailu Euroopassa sen jälkeen, kun YK päätti Libyan vastaisista pakotteista 1992.

Gaddafi, Muammar

Vielä on epäselvää, esitetäänkö mahdollinen kutsu EU-maiden vai pelkästään komission nimissä. Komission tiedottaja korostaa, että vierailun toteutuminen ei ole varmaa ja siitä voidaan sopia vasta myöhemmin tammikuussa. Komissio on lähettänyt asiasta kirjeen EU-puheenjohtajamaa Portugalille ja muille jäsenmaille. Komissio ilmoittaa haluavansa toteuttaa kutsun virallisesti normaalien diplomaattiyhteyksien kautta.

EU:n ja Libyan välit ovat lämmenneet sen jälkeen, kun Libya luovutti viime vuonna kaksi Lockerbien pommiattentaatista syytettyä miestä oikeuteen Hollantiin. Miesten epäillään räjäyttäneen Pan Am -yhtiön matkustajakoneen 1988 Lockerbien yläpuolelle Skotlannissa. Turmassa kuoli 270 ihmistä. Oikeudenkäynnin odotetaan alkavan toukokuussa.

Gaddafi kertoi aiemmin tällä viikolla Libyan televisiossa keskustelleensa vierailusta puhelimitse komission puheenjohtajan Romano Prodin kanssa. Komissio on vahvistanut joulun aikana tapahtuneen puhelun, mutta vierailusta ei varsinaisesti sovittu. Komission mukaan Prodi suhtautuu ajatukseen myönteisesti. Komission uskotaan asettavan Gaddafin vierailun edellytykseksi Libyan sitoutumisen niin sanotun Barcelonan prosessin ehtoihin. Prosessi on nimetty EU:n ja Välimeren alueen maiden huippukokouksen pitopaikan mukaan. Barcelonan periaatteet velvoittaisivat Libyaa kunnioittamaan mm. ihmisoikeuksia ja alueen vakautta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.