EU kieltämässä vieraslajeja - eksoottisten eläinten omistajat pelkäävät harrastuksensa loppuvan

Eksoottisten lemmikkien omistajat pelkäävät harrastuksensa loppuvan, kun EU kiristää vieraslajilainsäädäntöään. Vuoden loppuun mennessä EU laatii listan EU:n alueella kiellettävistä vieraslajeista. Alustavalla listalla on monia lemmikkeinä pidettyjä lajeja.

Listalta löytyvät muunmuassa sellaiset papukaijalajit kuin munkkiaratti ja kauluskaija. Harrastajien mielestä ne eivät muodosta vieraslajiuhkaa Suomessa.

- Haitallisten vieraslajien muodostama uhka on monessa tilanteessa todellinen ja se tulee ottaa vakavasti. On kuitenkin käsittämätöntä, että EU:n kokoisella alueella ei ymmärretä maiden hyvinkin erilaisia ilmastoja. Moni Keski-Euroopan luonnossa pärjäävä laji ei selviäisi Suomen talvesta niin hyvin, että laji muodostaisi vieraslajiuhkaa täällä. Tällaisten lajien mahdollisesta kieltämisestä tulisi päättää kansallisella tasolla. Nyt uhataan kieltää ihmisille tärkeitä lemmikkilajeja täysin turhaan Suomessa, sanoo Suomen eksoottisten eläinten harrastajayhdistysten liiton puheenjohtaja Jarmo Tuutti.

Eteläisemmässä Euroopassa tilanne on toinen. Esimerkiksi Hollannissa on jo nyt arviolta 10 000 kauluskaijan populaatio.

- Lajin kieltäminen vieraslajiuhkan takia on täysin turhaa näpertelyä, sillä sen kanssa ollaan jo niin pahasti myöhässä, toteaa Tuutti.

"Ymmärrän harrastajien huolen"

Maa- ja metsätalousministeriö muistuttaa, että lopullisia päätöksiä ei ole vielä tehty.

- Ymmärrän toki harrastajien huolen. Asian käsittely on EU:ssa vielä kesken. Osa jäsenmaista haluaisi nuo papukaijat listalle, osa ei, kertoo neuvotteleva virkamies Johanna Niemivuo-Lahti maa- ja metsätalousministeriöstä.

EU-komission odotetaan tekevän lopullisen esityksen vieraslajilistasta marraskuussa.

- Komissio on korostanut, että asiaa on katsottava EU:n näkökulmasta ja ennaltaehkäisevästä näkökulmasta. Jos Suomi haluaisi poikkeuksia listaan, pitäisi olla tiukat perustelut, jotka osoittaisivat, ettei laji ole uhka luonnon monimuotoisuudelle, huomauttaa Niemivuo-Lahti.

Kieltolistalla myös akvaariokaloja

Joistakin lajeista Suomi on lähestynyt komissiota. Esimerkiksi vaeltajakotilo halutaan pois listalta, koska se on niin laajalle levinnyt, että lajin poistaminen olisi vaikeaa ja seuranta sekä työlästä että kallista. Kanadanhanhi on poistettu alustavalta listalta samoilla perusteilla.

Suomessa on noin 100-200 munkkiarattiharrastajaa. Kauluskaijoja meillä on arvioiden mukaan yli 200.

Alustavalla listalla on myös useampia yleisempiä ja harvinaisempia akvaariossa pidettäviä kaloja, rapuja ja kasveja.

Vieraslajilistalle joutuvan lajin maahantuonti, pitäminen, kasvatus, kuljettaminen, markkinoille saattaminen ja ympäristöön päästäminen kielletään. Nykyisen lemmikkinsä saisi pitää sen luonnolliseen kuolemaan asti. Eläinten lisääntyminen ja karkaaminen pitäisi kuitenkin estää.

Suomessa uusi vieraslajilaki on parhaillaan lausunnolla. Lausuntoaika päättyy 4.6. Vieraslajilistasta säädetään myöhemmin erillisellä asetuksella.

Täältä voit lukea EU-raportin haitallisista vieraslajeista ja alustavan ehdotuksen vieraslajilistaksi.



 

Lue myös:

    Uusimmat