Mainos

EU antoi tukensa ohjusiskuille – Soini: "Kemialliset aseet törkeitä ja epähumaaneja"

0:52

EU:n ulkoministerit antoivat tänään kokouksessaan Luxemburgissa tukensa Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan varhain lauantaina Syyriaan tekemille ohjusiskuille. Ministerit uhkasivat Syyrian hallitusta uusilla pakoitteilla Douman kaupungissa toissaviikonloppuna tehdyn kaasuiskun takia.

EU-maat eivät kuitenkaan vielä päässeet sopuun uusien pakotteiden yksityskohdista tai toimeenpanosta.

Ulkoministerien mukaan iskut olivat perusteltuja, jotta EU antaisi selkeän viestin siitä, ettei kemiallisten aseiden käyttö ole koskaan hyväksyttävää.  

– Se viesti pitää olla selvä, että kemiallista asetta ei voi käyttää ilman seurausta, sanoi Suomea kokouksessa edustanut ulkoministeri Timo Soini.

Soini tuomitsi kemiallisten aseiden käytön selvin sanoin. 

– Kemialliseten aseiden käyttö on törkeää ja epähumaania. Niitä ei ole käytetty vuosikymmenniin missään muualla kuin Syyriassa. Kyllä näin piti tehdä, Soini kommentoi EU:n kantaa.

Doumassa tapahtui toissaviikonloppuna myrkkykaasuisku, joka vaati avustusjärjestöjen mukaan ainakin kymmeniä kuolonuhreja. Iskussa käytettiin ilmeisesti ainakin kloorikaasua mutta mahdollisesti myös sariinia. Myrkyt ilmeisesti pudotettiin helikoptereista tynnyreissä.

Venäjä saattaa peukaloida todisteita, Lavrov kiistää

Länsimaat ja Venäjä ovat joutuneet uuteen riitaan Kemiallisten aseiden kieltojärjestössä (OPCW) järjestön tarkastajien pääsystä Douman iskujen epäillylle tapahtumapaikalle. Tarkastajien pääsy Doumaan estettiin tänään.

Yhdysvaltojen edustaja OPCW:ssä epäili, että Venäjä olisi hävittänyt todisteita kemiallisten aseiden käytöstä Doumassa. Venäjän mukaan syytökset ovat perusteettomia. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi takaavansa, ettei todisteisiin ole koskettu.

2:49


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.