Etlan muistio: Autoilun päästöt puolittuvat vuosina 2005–2030

10:01
Polttoaineveron korotus selvästi tehokkain tapa vähentää autoilun päästöjä – tätä mieltä on autoala.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) laskelmien mukaan autoilun aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt ovat puolittumassa vuosien 2005–2030 ajanjaksolla.

Päästöjen väheneminen tukee hyvin Suomen hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamista, jos nykyinen kehitys jatkuu, tänään julkaistusta muistiosta ilmenee.

Hallituksen tavoitteena on puolittaa tieliikenteen päästöt vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä ja saavuttaa nollapäästöt vuoteen 2045 mennessä.

Etla ennustaa kotitalouksien autoilun päästöjen alenevan noin 45 prosenttia vuosien 2005–2030 ajanjaksolla ja 81 prosenttia vuoteen 2045 mennessä.

– Todellinen päästövähennys voi olla vuonna 2045 jopa suurempi, koska polttomoottoriautojen keski-ikä on silloin jo korkea ja niillä ajetaan vähemmän kuin uusilla autoilla, Etlan tiedotteessa todetaan.

Henkilöautojen käyttö ja kotitalouksien muu liikenne tuottivat Etlan mukaan 8,3 prosenttia kaikista Suomen kasvihuonekaasupäästöistä vuonna 2018. 

Tutkimuslaitos peräänkuuluttaa poliittisia päätöksiä, joilla kannustetaan kotitalouksia siirtymään vähäpäästöisiin autoihin ja myös varmistetaan riittävä määrä sähköautojen latauspaikkoja.

Muistio on osa Etlan kahdesti vuodessa julkaisemaa päästöennustetta. Tuore päästöennuste julkaistaan ensi maanantaina osana Etlan syksyn suhdanne-ennustetta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja