Etelä-Korean parlamenttiin valittiin ensimmäistä kertaa pohjoiskorealainen loikkari

Etelä-Korean parlamenttiin on ensimmäistä kertaa valittu pohjoiskorealainen loikkari. 

Oppositiopuoluetta edustava Thae Yong-ho valittiin lähes 60 prosentin ääniosuudella vaalipiirinsä edustajaksi. Hänet valittiin Gangnamin varakkaalta alueelta pääkaupunki Soulista.

Thae toimi Pohjois-Korean apulaislähettiläänä Britanniassa, kunnes loikkasi perheensä kanssa vuonna 2016. Hänestä tuli korkea-arvoisin Pohjois-Koreasta loikannut virkamies. Sittemmin hän on muuttanut Souliin ja saanut Etelä-Korean kansalaisuuden.

Vaalituloksen selvittyä Thaen nähtiin itkevän ilosta. Hän kommentoi toivovansa valintansa olevan positiivinen viesti Pohjois-Korean eliitille, miten diktatuurista paenneet voivat menestyä.

– Haluan näyttää heille tulevaisuudessa olevan uusia mahdollisuuksia, Thae sanoi BBC:n mukaan.

Thaen loikkauksen jälkeen Pohjois-Korea on kutsunut häntä "ihmissaastaksi" ja maan valtionmedia on syyttänyt häntä muun muassa  kavalluksista ja lapsen raiskaamisesta. Avoimesti Pohjois-Korean hallinnosta ja elämästä diktatuurissa puhunut Thae on kertonut pelkäävänsä tulevansa salamurhatuksi kostona loikkauksesta.

Koronaviruksen takia Etelä-Korean vaaleissa noudatettiin tiukkoja turvatoimia. Vaalit voitti presidentti Moon Jae-inin demokraattinen puolue, joka sai yli puolet 300-paikkaisen parlamentin paikoista.

Lue myös:

    Uusimmat