Koreat vaihtoivat varoituksia ja uhkauksia sotaharjoitusten alettua

Etelä- ja Pohjois-Korea ovat vaihtaneet varoituksia sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja Etelä-Korea aloittivat yhteiset sotaharjoituksensa tänään. Jo ennen harjoitusten alkua ilmapiirin naapurimaiden välillä ennakoitiin jälleen kiristyvän vuotuisten sotaharjoitusten aikana.  

Harjoitukset kestävät kaksi viikkoa ja niihin osallistuu 50 000 eteläkorealaista ja 30 000 yhdysvaltalaissotilasta. Harjoituksessa simuloidaan Pohjois-Korean hyökkäystä.  

Pohjois-Korea uhkasi heti harjoituksen alettua "ennakoivilla ydiniskuilla". Pohjois-Korean mukaan pieninkin sen "alueellisen koskemattomuuden loukkaus" johtaa vastatoimiin.  
Etelä-Korean presidentti Park Geun-hye puolestaan varoitti maansa kansalaisia Pohjois-Korean mahdollisista provokaatioista. 

Park sanoi, että on "yhä todennäköisempää", että Pohjois-Korea voi ryhtyä erilaisiin terroritekoihin ja provokaatioihin sekä muutoin aiheuttamaan levottomuutta Etelä-Korean yhteiskunnassa.

Parkin mukaan Etelä-Korean armeija on "korkeassa valmiustilassa" vastaamaan kaikkiin mahdollisiin vihamielisyyksiin.

Meneillään mykkäkoulu

Ilmapiiri Korean niemimaalla kiristyy aina Yhdysvaltain ja Etelä-Korean sotaharjoitusten aikaan, mutta tänä vuonna naapurussuhteet ovat jo valmiiksi tulehtuneet korkean profiilin pohjoiskorealaisten loikkausten sekä Pohjois-Korean jatkuvien ohjuskokeiden takia.

Analyytikkojen mukaan riski tilanteen eskaloitumisesta yhteenotoksi on tänä vuonna tavallista korkeampi, koska Koreoiden välillä ei tällä hetkellä ole suoraa keskusteluyhteyttä.

Pohjois-Korea katkaisi kaksi "kuumaa linjaansa" Etelä-Koreaan sen jälkeen, kun maiden suhteet kiristyivät Pohjois-Korean tammikuisen ydinkokeen jälkeen. Toista linjaa oli käytetty armeijoiden kesken, toista hallitusten väliseen viestintään.   

Viime kuussa Pohjois-Korea katkaisi myös ainoan diplomaattiyhteytensä Yhdysvaltoihin. Aiemmin maa on hoitanut yhteyttä New Yorkissa olevien YK-diplomaattiensa kautta.  
Eilen Etelä-Korea varoitti salamurhayrityksistä ja provokaatioista Pohjois-Korean suunnalta sen jälkeen, kun pohjoiskorealaisdiplomaatti loikkasi Etelä-Koreaan. Loikkari on Pohjois-Korean Lontoon suurlähetystön kakkosmies.  

Pohjois-Korea sanoi myöhemmin, että mies on rikollinen, ja maa on määrännyt, että miehen pitää palata kotiin kuulusteluja varten.  

Lue myös:

    Uusimmat