Essayah puolusti leikkauskohteiksi kerrottuja kansanopistoja – "Elämää kylille"

Koulutuksen suojelua luvannut hallitusmuodostaja Petteri Orpo (kok.) ei ota "yksittäisiin kohtiin kantaa".

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pitää vapaata sivistystyötä todella tärkeänä.

Essayah puhui toimittajille Säätytalossa keskiviikkoaamuna esimerkiksi kansanopistojen tekemästä työstä. Hän sanoi sen luovan yhteisöllisyyttä sekä palvelevan siirtymisessä peruskoulusta toiselle asteelle.

– Kun tiedetään, että vapaaehtoistyö koko ajan vähenee ja ihmiset ikääntyvät, se (vapaa sivistystyö) on juurikin sitä, mikä järjestää elämää kylille. Siinä mielessä ajattelen, että on ymmärrettävä vapaan sivistystyön arvo suomalaisessa yhteiskunnassa, Essayah sanoi.

STT kertoi tiistaina lähteidensä pohjalta, että hallitusneuvotteluissa ovat olleet esillä leikkaukset kansanopistojen, kansalaisopistojen, kesäyliopistojen ja muiden vastaavien oppilaitosten rahoitukseen. Niin sanottu vapaa sivistystyö on kaikille avointa koulutusta, josta osallistuja tyypillisesti maksaa osan.

STT:n tietojen mukaan esillä ovat olleet vähimmillään 20 miljoonan ja enimmillään 70 miljoonan euron leikkaukset. Valtion talousarviossa on tälle vuodelle varattu vapaaseen sivistystyöhön noin 180 miljoonaa euroa.

Säästöjä etsitään kaikissa ryhmissä

Essayah sanoi, ettei vapaa sivistystyö ole "vain hyvä harrastuspiiri". Hän huomautti, että kansanopistoilla on rooli esimerkiksi lukioon valmistavassa koulutuksessa, itse lukio-opinnoissa ja maahanmuuttajien kouluttamisessa.

– Toivon, että näissä olisi mahdollisuus edelleen hyvillä resursseilla jatkaa eteenpäin, Essayah sanoi.

Essayah kuitenkin huomautti, että hallitusneuvotteluissa etsitään säästöjä kaikissa ryhmissä.

Miljardisäästöjä ajava kokoomus on alkuvuoden ajan toistanut, että koulutus on erityissuojelussa. STT kysyi hallituksen muodostaja Orpolta, miten vapaan sivistystyön mahdolliset leikkaukset sopivat yhteen puolueen lupauksen kanssa.

– Koulutus on näissä neuvotteluissa yleisesti hyväksytysti suojassa, mutten ota yksittäisiin kohtiin kantaa. Yleisesti ottaen koulutuksesta, osaamisesta, tutkimuksesta ja tieteestä pidetään huolta. Katsotaan sitten yksityiskohdat, Orpo vastasi Säätytalolla toimittajille.

Katso hallitusmuodostaja Orpon tiedotustilaisuus hallitusneuvottelujen etenemisestä keskiviikkona.

Onko maahanmuutto- ja ilmastokiistoja saatu ratkottua Säätytalolla? Petteri Orpo kommentoi 4:28

Lue myös:

    Uusimmat