Espoolaisperheen vene hajosi merellä kesken matkan – ventovieraat pelastivat merihädästä

Espoolainen Saku Oikarinen oli viime viikolla tulossa perheensä kanssa Hangosta matkaveneellä kotiin, kun heidän veneensä hajosi. Porkkalan selän ylitettyään veneen moottorista hajosi hihna, joka pyörittää laturia eikä konetta voinut enää käyttää.

Perhe joutui tuuliajolle Porkkalan niemen sisäsaaristossa.

– Onneksi välittömästi sen jälkeen, kun kone sammui, lähistöltä oli lähdössä vene. Me vilkutimme sille ja he tulivat auttamaan ja hinasivat meidät läheiseen Lähteelän vierasvenesatamaan, Oikarinen sanoo.

Ennen kuin perhe oli edes päässyt rantaan, muut veneilijät olivat huomanneet, että heitä hinataan. Oikarisen mukaan ihmiset tulivat välittömästi auttamaan laituriin kiinnittymisessä.

– Tuollaisella isohkolla veneellä on vaikea kiinnittyä rantaan ilman apua. Kun pääsimme siihen, auttamaan tulleet kysyivät, onko meillä kaikki ok. Meillähän oli, olimme päässeet pois mereltä, eikä ajelehdittu enää. Ihmettelimme sitä avuliaisuutta, mitä ympärillä oli, Oikarinen sanoo kiitollisena.

Veneilijät toivat varahihnoja

Oikarinen kävi ilmoittautumassa Lähteelän kioskilla, jossa hoidetaan laiturimaksut vierasvenesatamassa. Siellä joku kysyi mieheltä voiko hän auttaa. Hänellä oli käynyt vastaavasti kuukausi sitten.

– Palatessani veneelle laituriin ilmestyi kaksi veneilijää, joilla oli varahihna. Huhu oli levinnyt, että meiltä oli hihna katkennut ja he tulivat näyttämään, että heillä on hihna varalla, jos se sopisi meidän koneeseen ja pääsisimme jatkamaan matkaa, Oikarinen sanoo.

Hän on hämmentynyt siitä, miten avuliaasti ihmiset suhtautuivat heihin.

Hihnat eivät kuitenkaan sopineet, eli venen konetta ei saatu kuntoon.

Perheen lapset totesivat, että nyt he pääsevät uimaan. He olivat tulossa toisesta saaresta, missä sinilevä esti uimisen.

– Lähteelässä oli mahdollisuus mennä uimaan, joten menimme rannalle. Lasten kahlatessa me vanhemmat juttelimme, että mitä tehdään seuraavaksi.

Oikarinen oli ilmoittanut veneen ongelmasta Meripelastusseuralle. He auttavat hinauksissa, kun vene joutuu haveriin.

– Meillä ei ollut tätä ongelmaa, koska olimme laiturissa. Ongelma oli siinä, ettei Lähteelään pääse huoltoauto. Näin ollen meillä ei olisi ollut mahdollisuutta korjata venettä ammattilaisen toimesta siellä, Oikarinen sanoo.

Aurinkoa ottanut nainen tarjoutui auttamaan

Oikarinen soitti Trossi -palveluun, joka on Meripelastusseuran hätäpalvelu veneilijöille. He antoivat summittaisen kellonajan, milloin he tulevat apuun.

– Puhuimme tästä vaimon kanssa, jolloin vieressä aurinkoa ottanut nainen kuuli keskustelumme ja sanoi, että hänellä on parin kilometrin päässä auto. Hän voisi viedä vaimon ja lapset kotiin, Oikarinen sanoo.

– Olimme täysin yllättyneitä, että joku tulee tarjoamaan tällaista apua. Olimme varautuneita siihen, että soitamme vaarin hakemaan kauempaa tai otemme kalliin taksin.

– Sovimme tämän espoolaisen Ullan kanssa, että hän saa jatkaa auringonottoa siihen asti, kun hän haluaa lähteä, Oikarinen sanoo.

Artisti tarjosi makkarat

Koko perhe meni uimaan ja yritti rentoutua, kunnes Oikarisen vaimo ja lapset lähtivät Ullan kyydillä hakemaan autoaan venesatamasta.

– Jäin Lähteelään yksin ja istuin grillikatoksessa, kun kuuluisa artisti saapui paikalle ja alkoi muina miehinä juttelemaan minun kanssani. Kun hän kuuli meidän tapauksesta, hän sanoi, että sinulla on varmaan jo nälkä. Kieltämättä olikin. Hänellä oli mukana makkaroita ja hän alkoi grillata niitä minulle puolisonsa kanssa.

– Meillä oli kiva juttutuokio ja makkarat maistuivat hyvältä. Sen jälkeen tulikin Meripelastusseuran vene hinaamaan venettä ja pääsin Trossi -palvelun avulla seuraavaan satamaan, jossa sain parin päivän päästä huollon. Nyt vene on jo meillä kotisatamassa, Oikarinen sanoo.

Trossi hinaa veneen korvauksetta rantaan

Trossi on meripelastusseura, joka koostuu vapaaehtoisista ihmisiä, jotka työskentelevät meripelastusseuran veneissä. He lähtevät kelillä kuin kelillä auttamaan ihmisiä saaristoon ja hinaavat veneen korvauksetta rantaan.

– Tuollaisen veneen hinaus saattaa maksaa 500 euroa, eli ei ole ilmaista hommaa, kun vahinkoja tapahtuu. Nämä vapaehtoiset tekevät sitä kiinnostuksesta lajiin, Oikarinen kiittelee.

– Sinänsä sanoisin, että aika elokuvamainen suoritus tällä konerikolla, koska kaikki kohdat onnistuivat ja sujuivat mallikkaasti. Emme joutuneet kuin vilkuttamaan ensimmäiselle veneelle. Kaikki sitä seuraavat tapahtumat tapahtuivat meidän pyytämättä.

Ihmisten avuliaisuus yllätti perheen täydellisesti.

– Suomalaiset olivat näin halukkaita osallistumaan ja auttamaan siinä tilanteessa, Oikarinen ihmettelee.

Muistoksi jää iso kiitollisuus

Oikarinen kertoo olevansa vaimonsa kanssa hämillään ihmisten pyyteettömästä ja aktiivisesta avusta.

– Toivoisin, että yhteiskunnassa olisi tällaista laajemminkin ja että tämmöisistä asioista puhuttaisiin. 

– En missään tapauksessa ajatellut, että tulemme saamaan näin hyvää kohtelua. On perusasia veneilyssä auttaa konerikon kärsinyttä rantaan, mutta se, mitä tapahtui, kun pääsimme laituriin, yllätti täysin ja sitä en osannut odottaa.

Oikarinen pohtii, ovatko veneilijät keskimäärin avuliaampia ja ehkä tietoisempia siitä, että hätä voi olla todellinen ja vaarallinen.

– Emme kokeneet olevamme missään vaiheessa merihädässä, mutta kyllä merellä täytyy aina auttaa. Samanlaista ajatusta tulisi levittää muuhunkin yhteiskuntaan, Oikarinen muistuttaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja