Espanjassa toimistoja ei saa jäähdyttää alle 27 asteen, patsaat pimenevät Saksassa – osa EU-maista ei kuitenkaan osallistu energian säästötalkoisiin

Euroopan unionin ehdottamat energian säästötalkoot käynnistyivät tällä viikolla 1:51
Euroopan unionin ehdottamat energian säästötalkoot käynnistyivät tällä viikolla

Euroopan unionin ehdottamat energian säästötalkoot käynnistyivät tällä viikolla.

Vapaaehtoisuuteen ja solidaarisuuteen perustuva tavoite on säästää kaasua 45 miljardia kuutiota, eli noin 15 prosenttia Euroopan vuosittaisesta kokonaistarpeesta.

Suurin osa EU-maista aikoo toteuttaa säästöt, mutta merkittävä osa jäsenmaista jää myös yhteistavoitteen ulkopuolelle.

Jos Venäjän kaasuhana sulkeutuu lopullisesti ja EU jää paljon jälkeen maaliskuun loppuun asetetusta säästötavoitteesta, jäsenmaat voivat yhdessä päättää, että säästötoimet ovat jäsenmaita velvoittavia.

Venäläiskaasun tyrehtyminen riipaisee kaikista eniten Saksaa

Saksa on EU-maista pahimmin riippuvainen venäläiskaasusta.

Gazprom on supistanut toistamiseen kaasutoimitukset Nord Stream 1 -kaasuputkessa minimiin, kaasua virtaa tällä hetkellä 20 prosenttia putken siirtokapasiteetista.

Venäjän ilmoituksen mukaan syynä ovat tekniset ongelmat ja yksi siirtoturbiini, joka ei ole palautunut huollosta takaisin Venäjälle.

Saksassa ei uskota Gazpromin selityksiin, normaalihuollossa olleelle turbiinille odotetaan vain tarvittavia tulliasiakirjoja Venäjältä.

Kaasun säästämiseksi Saksa on jo käynnistänyt kaikki reservissäkin olleet kivihiilivoimalat ja myös käynnistämiskunnossa olevat vanhat ruskohiilivoimalatkin aiotaan kytkeä lämmön- ja sähköntuotantoon.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Valtio patistaa energiasäästöihin - näillä keinoilla se onnistuu 10:29
Valtio patistaa energiasäästöihin - näillä keinoilla se onnistuu.

Säästötoimiin lukeutuvat myös rajat julkisten rakennusten jäähdyttämisessä ja lämmittämisessä. Kansalaisia aktivoidaan mainoskampanjalla laskemaan asuntojen lämpötiloja ja lyhentämään suihkussa käyntejä.

Kaasulämmitteisiin rakennuksiin valmistellaan tehotarkastuksia.

Useissa maissa julkisten tilojen jäähdyttäminen pannaan

Etelä- ja Keski-Euroopan neljäs hellejakso tänä kesänä nostaa lämpötilat tällä viikolla taas 35 asteen molemmin puolin.

Siihen liittyen energian säästäminen on jo käynnissä Espanjassa, Italiassa, Kreikassa ja Ranskassa.

Kukin maa on kieltänyt julkisten tilojen jäähdyttämisen ilmastointilaitteilla. Helleraja Espanjassa on 27 astetta, Kreikassa 26 ja Italiassa 25 astetta.

Espanjassa myös liiketiloja, elokuvateattereita, hotelleja ja toimistoja ei saa jäähdyttää alle 27 asteen.

Lukuisat EU-maat ovat myös lopettaneet julkisten tilojen ja patsaiden valaisemisen yöllä. Saksassa keskustellaan myös katuvalaistuksen vähentämisestä turvallisuuden kannalta vain välttämättömimpään.

Uutistoimisto DPA:n keräämien tietojen mukaan suurin osa EU-maista on julkistanut säästösuunnitelmansa, mutta kuudelta seitsemältä maalta suunnitelmia ei ole saatu.

Kaasun käyttö minimissä 

Myös Itävalta aikoo käynnistää reservissä olleen Mellachin kivihiilivoimalan uudelleen, tehtaita ja voimaloita kehotetaan siirtymään kaasusta öljyyn. Muutostöihin saa valtion tukea.

Itävallan mukaan sen kaasun käyttö on vähentynyt tänä vuonna jo 7 prosenttia.

Ranskassa aiotaan säästää niin ilmastoinnissa, lämmityksessä kuin valaistuksessa. Ranska panostaa myös voimakkaasti niin ydinvoimaan kuin uusiutuviin energialähteisiin.

Osa käyttöhäiriöiden takia pysäytetyistä ydinvoimaloista yritetään saada talveen mennessä uudelleen käyttöön.

Hollannissa ja Belgiassa kaasun käyttö on alkuvuodesta laskenut jo 25 prosenttia viime vuoteen verrattuna.  Kampanjointi kohdistuu erityisesti kuluttajiin, asuntojen lämpötilojen laskemiseen vähintään yhdellä asteella ja lyhyempiin suihkussa käynteihin.

Irlanti, Portugali, Malta ja Kypros saivat EU:lta vapautuksen säästötoimista, koska niiden kaasuverkko ei ole kytköksissä muiden maiden kaasuverkkoihin.

Näin eri maissa säästetään energiaa

Italia on kieltänyt julkisten tilojen jäähdyttämisen alle 25 asteen. Talvella lämpötilat eivät saa ylittää 19 astetta. Teollisuudelta Italia ei ole vaatinut mitään säästötoimia.

Kroatia suosittelee niin kansalaisilleen kuin yrityksille ja julkisille rakennuksille led-valaistukseen siirtymistä ja talvella sisälämpötilojen laskemista alle 21 asteeseen.

Kreikassa suositellaan kansalaisille vanhojen ilmastointilaitteiden sekä jääkaappien uusimista energiatehokkaampiin. Useimmat käytöstä poistetut kivihiilivoimalat käynnistetään uudelleen, kaasulla ja öljyllä toimivat voimalat suljetaan.

Skandinavian maat ovat EU:n mukaan pitkälti jo saavuttaneet säästötavoitteet. Ruotsissa energiaviranomaiset ovat käynnistäneet myös online-neuvonnan yksityisille kuluttajille energian säästämiseen.

Myös Viro on saavuttanut jo säästötavoitteensa, kaasunkäyttö on laskenut 16 prosenttia viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Hallitus on kuitenkin vedonnut yrityksiin kaasun korvaamiseksi  muilla energiamuodoilla.

Liettualla ei ole myöskään pakottavaa tarvetta uusiin säästötoimiin, tärkein muutos on korvata pääkaupunki Vilnassa kaasu öljyllä.

Latviassa energian säästötoimia vielä valmistellaan.

Puolan kansalliskonservatiivinen hallitus ei katso EU:n säästötoimia välttämättömiksi. Hallitus painottaa säästämisessä vapaaehtoisuutta.

Unkarissa oikeistokonservatiivinen Viktor Orbanin hallitus ei myöskään katso energiasäästöä Unkarin osalta tarpeelliseksi.

Tsekissä säästötoimet perustuvat vapaaehtoisuuteen, kaasun kulutus on jo tippunut kovan hinnannousun takia.

Slovakiassa hallitus on saanut kaasuvarastot jo täytettyä ja maalla ei ole tarvetta merkittäviin säästötoimiin. Slovenia ei ole toistaiseksi esittänyt mitään säästötoimia, ei liioin Bulgaria.

Romania aikoo käynnistää kivihiilivoimalansa uudelleen.

Lue myös:

    Uusimmat