Espanjan GP:n topit ja flopit: Peto on herännyt – Ferrarilta lähes täydellinen huti

MTV Sportin F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Kauden viides kisa käytiin sunnuntaina Katalonian radalla Barcelonassa.

LUE MYÖS: 

Mercedes otti kauden ensimmäisen kaksoisvoittonsa, kun Lewis Hamilton karkasi paalupaikalta voittoon ja Valtteri Bottas nousi lähdössä paikkansa menetettyään takaisin toiseksi. Red Bullin Max Verstappen pudotti kolmossijallaan Ferrarit palkintopallilta. Kimi Räikkösen kisa päättyi keskeytykseen teknisen vian takia.

TOPIT:

1. Mercedes

Joko voidaan julistaa, että lajin valtias on palannut valtaistuimelle? Ei ehkä ihan vielä, sillä seuraavissa kisoissa maailma voi taas näyttää hyvin erilaiselta ratatyypeistä johtuen. Peto on nyt ainakin herätetty. Viikonloppu oli Mercedekseltä vakuuttava, ja sitä se oli varsinkin Lewis Hamiltonille. Kuskien väliset erot olivat kuitenkin minimaaliset, kun Hamilton onnistui aika-ajoissa lyömään Bottaksen vain neljällä sadasosalla ja kisassa hän pääsi paremmin suojelemaan lähtösijoitustaan radan puhtaalta puolelta starttaamisen ansiosta. Toinen voitto putkeen sekä 17 pisteen johto kuskien ja 27 pisteen johto valmistajien MM-taulukossa. Siinä mielessä sarja on taas Mersun hallussa.

2. Max Verstappen

Edellisen kisan kolarointi tallikaveri Daniel Ricciardon kanssa ei suinkaan ollut yksin Verstappenin syy, mutta Red Bull -pomo Helmut Marko teki hyvin selväksi, että seuraavan tötöilyn kohdalla sisäiset säännöt ankaroituvat ja Max tietää itsekin olevansa silloin yleinen syntipukki lukuisten mokiensa takia. Aika-ajojen kahden tuhannesosan voitto Ricciardosta takasi Verstappenille paremman lähtöpaikan, ja hän olikin ensimmäisenä hyötymässä Räikkösen keskeytyksestä ja Sebastian Vettelin putoamisesta kahden stopin taktiikkaan. Ei Verstappenista silti vielä mitään miestä tullut parissa viikossa. Kolmossija tuli tällä kertaa tekemättä yhtään kunnon ohitusyritystä. Ja lisäksi hänelle sattui jälleen yksi paha virhe, joka olisi voinut pilata koko kisan.

3. Charles Leclerc

F1-uransa erittäin epävarmoin ottein avannut Leclerc on parissa viime kisassa nostanut profiiliaan huomattavasti ja samalla laittanut Sauberin tallikaverinsa Marcus Ericssonin erittäin ahtaalle. Tällä kertaa hän nitisti ruotsalaisen aika-ajossa täydellisesti. Kisastartissa hieno loikka 14. ruudusta yhdeksänneksi ja lopulta kymmenentenä maaliin.

4. Kevin Magnussen

Verstappenin ohella myös Magnussenilla jäi Azerbaidzhanin GP:n jälkeen näytettävää. Hän meni tuona viikonloppuna antamaan hätkähdyttäviä lausuntoja siitä, että olisi valmis kuolemaan F1-auton ratissa, ja heti perään aiheutti karmean vaaratilanteen Toro Rosson Pierre Gaslylle. Kun nämä kaksi asiaa rinnastettiin, se ei näyttänyt todellakaan hyvältä. Nyt tanskalainen palasi vahvana ja löi kotiradallaan ajaneet Fernando Alonson ja Carlos Sainzin niin aika-ajoissa kuin kisassa sijoittuen kuudenneksi.

FLOPIT:

1. Ferrari

Tämä viikonloppu meni nyt täydellisesti ohi. Barcelonaan tultaessa Vettel oli vain neljä pistettä Hamiltonia perässä ja Ferrari neljä Mersua edellä MM-pisteissä. Mercedes osoitti viikonlopun edetessä, että se pystyy hallitsemaan Barcelonan poikkeuksellisen viileissä oloissa huomattavasti paremmin renkaitaan, mikä lopulta todistettiin myös kisataktiikassa. Sebastian Vettelin ottaminen toista kertaa sisään ja sitä kautta neloseksi putoaminen saattoi näyttää hölmöltä palkintosijan menetykseltä, mutta saksalaisen mukaan mitään muuta ei ollut tehtävissä. Kimi Räikkösen kohdalla viikonloppu käsitti puolestaan kaksi konerikkoa, jotka uhkaavat tuoda suomalaiselle lähtöruuturangaistuksen jo kauden puolivälissä. Monaco toi viime vuonna Ferrarille jättipotin ja niin sen on tuotava nytkin, mutta tällä kertaa Red Bull luo aivan erilaisen uhan katuradan voittotaistelussa.

2. Romain Grosjean

Nyt ei näytä hyvältä. Joko tiimikaveri Kevin Magnussenin tarjoama paine on ottanut lopullisen otteen jo varsin kokeneesta ranskalaisesta tai sitten Haasin autossa on jotain, joka aiheuttaa Grosjeanille näitä toistuvia virheitä. Alkukausi on tarjonnut jo niin paljon vaarallisen näköisiä tilanteita, että tilanne olisi saatava kuriin nopeasti. Tällä kertaa auto lähti lapasesta ja päätyi hirvittävällä tavalla perä menosuuntaan keskelle takaa tulevien letkaa.

3. Williams, Lance Stroll ja Sergei Sirotkin

Williamsin tilanne MM-sarjan hännillä on tutun surkea. Autot rytisivät siihen tahtiin ulos radalta viikonlopun aikana, että molempien autojen maaliin saaminen oli suoranainen sankariteko. Lance Stroll otti kisaan mahtavan lähdön nousten kuusi sijaa 12:nneksi eivätkä pisteetkään olleet kaukana lukuisia keskeytyksiä sisältäneestä kisassa. Silti perjantain yksi ja lauantain kaksi ulosajoa antoivat leimansa viikonlopulle. Sergei Sirotkin puolestaan menetti autonsa hallinnan kisassa erikoisella tavalla.  Auto vaikuttaa tällä hetkellä erittäin hankalalta ajettavalta.

4. Brendon Hartley

Hölmön virheen takia Toro Rosson peräpää meni täysin kappaleiksi, minkä takia aika-ajot jäivät uusiseelantilaiselta kokonaan väliin. FIA:n julkaisema korjauslista oli karua luettavaa: vaihdelaatikko, takajousitus, koko voimayksikkö, auton lattia, ohjauspylväs, ratti (!), etu- ja takasiivet, moottorikatteet, sivuponttoonit, jäähdytyspaneelit, moottorin ilmanottojärjestelmä, pakoputkisto. Halo jäi tiettävästi ehjäksi.

Lue myös:

    Uusimmat