Espanja ei aio hyväksyä brexit-sopimusta sunnuntaina, jos Gibraltarin tulevaisuudesta ei tule siihen erityistä mainintaa

Brexit-sopimuksessa on oltava selkeä sitova maininta Gibraltarin tulevaisuudesta, tai Madrid torjuu lähes 600-sivuisen erosopimuksen ensi sunnuntain huippukokouksessa. Espanja vaatii, että neuvottelut Gibraltarista käydään Britannian ja Espanjan välillä, ei Lontoon ja muiden 27 jäsenmaan kesken.

– Nykyisessä tilanteessa, mikäli (sopimusluonnokseen) ei tule muutoksia koskien Gibraltaria, Espanja äänestää "ei" brexit-sopimukselle, sosialistihallituksen pääministeri Pedro Sánchez totesi tänään uutistoimisto Reutersin mukaan.   

Brexit-sopimus kattaa vain Britannian eroehdot, ei Lontoon ja Brysselin tulevia suhteita. Niistä neuvotellaan siirtymäkauden aikana, joka päättyy vuoden 2020 lopulla, tai viimeistään 2022 lopulla – näillä näkymin. 

Suhde selvä vain siirtymäkauden loppuun

Tässä sopimusluonnoksessa on erillinen pöytäkirja Gibraltarista, mutta se kattaa suhteet vain siirtymäkauden loppuun. 

Jyhkeästä kalliostaan tunnettu Gibraltar –  Britannialle myös The Rock, espanjalaisille El Peñon – on ollut maiden kiistakapulana jo 300 vuotta, alueen siirryttyä Britannian kruunun hallintaan 1713. 

Gibraltarin ja Espanjan välillä käy vilkas liikenne.  Se tarjoaa työpaikkoja myös espanjalaisille, houkuttelee turisteja sekä huumeiden ja tupakan salakuljettajia.  

Gibraltar jättää EU:n maaliskuussa muun Britannian myötä. Toissa vuoden kansanäänestyksessä 96 prosenttia gibraltarilaisista halusi pysyä unionissa. 

Sen sijaan liittymisen Espanjaan tai kahden valtion yhteisen hallinnan gibraltarilaiset ovat torjuneet murskaluvuin kansanäänestyksissä.

Espanja haluaa sitovan maininnan sopimukseen

Espanja haluaa, että Lontoon ja Brysselin viime viikolla hyväksymässä raakasopimuksessa mainitaan sopimusoikeudellisesti sitovasti, että Gibraltar on vain Lontoon ja Madridin kahdenvälinen asia, erillään muista tulevien suhteiden neuvotteluista.

– Ennen kuin tiedämme, mitä (brexitiin liittyvä) poliittinen julistus toteaa suhteestamme Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, emme voi hyväksyä sopimusta, ulkoministeri Josep Borrell toteaa espanjalaisen El Mundo -lehden mukaan.

Lehti pitää Espanjan viime päivien suhtautumisen muutosta merkittävänä verrattuna aiempiin hallituksiin tai nykyhallituksen aiempaan kantaan.   

Espanjalle ei riitä maininta poliittisessa julistuksessa, koska se ei ole oikeudellisesti sitova. Espanja ei halua käyttää julkisesti tai kulissien takana sanoja veto-oikeus tai sopimuksen estäminen, mutta Madridin kanta on selvä, lehti arvioi.  

Kiistakapulana pykälä 184

Ongelmana on luonnoksen pykälä 184, joka ulkoministeri Borrellin mukaan ilmestyi 585-sivuiseen pykälänivaskaan "yön aikana". 

Sen koukeroinen sopimus- ja lakikieli ei Madridin mielestä mainitse selkeästi Gibraltaria kahdenvälisenä neuvottelukohteena.

– (Kokonaan) toiset neuvottelut koskevat Gibraltarin aluetta, joka on dekolonisaatiovaiheessa, ja joka ei kuulu Yhdistyneeseen kuningaskuntaan eikä tulliliittoon. Espanjan on oltava mukana kaikissa päätöksissä, hallituslähteet sanovat El Mundon mukaan. 

Espanjan kerrotaan kummastelevan, miksi viime viikolla Britannian pääministeri Theresa May hyväksyi kyseisen pykälän, ennen kuin espanjalaiset olivat edes nähneet sitä. 

"Emme tiedä, mistä pykälä ilmestyi"

– Emme tiedä, kuka toi pykälän tekstiin. Emme myöskään tiedä, kuka on esittänyt siirtymäkauden venyttämistä, El Mundo kertoo espanjalaisten neuvottelijoiden tuohtumuksesta.

Pääministeri Mayn tiedottajan mukaan sopimusluonnos kattaa myös Gibraltarin. 

Madrid haluaa kahdenvälisille Gibraltar-neuvotteluille tuplavahvistuksen, selkeän maininnan sekä itse erosopimuksessa että poliittisessa julistuksessa. 

Lue myös:

    Uusimmat