Esko Valtaojan ex-puolison kuolema teki hänestä näkyvän eutanasian kannattajan – "Leena ihan koko ajan minua vannotti, että tee jotain, ettei kukaan muu enää joudu tällaiseen"

Tähtitieteilijä Esko Valtaojan ex-vaimo pyysi puhumaan eutanasian puolesta –"Nyt tilanne on, että lääkärillä on oikeus päättää kuolemastani" 4:03
Tähtitieteilijä Esko Valtaojan ex-vaimo pyysi puhumaan eutanasian puolesta

Avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaojan entinen puoliso ja hyvä ystävä vannotti häntä puhumaan eutanasian puolesta julkisuudessa.

Valtaojan entinen kumppani Leena Tähtinen menehtyi syöpään vuonna 2009. 

– Olimme eronneet 15 vuotta aiemmin, mutta hän ja hänen miehensä olivat edelleen läheisimpiä ystäväni. Olimme yhdessä hänen saattohoitajinaan.

– Leena ihan koko ajan minua vannotti, myöskin tietäen kirjoittajan ja puhujan lahjani, että toimi nyt, tee jotain, ettei kukaan muu enää joudu tällaiseen. 

Oikeus elämään ja kuolemaan

Esko Valtaoja kertoo MTV:lle olleensa aina eutanasian kannattaja, mutta rakkaan ihmisen poismeno kirkasti ajatusta hänessä ennestään. 

– Oikeus elämään ja kuolemaan ovat niin perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia, en voi sallia, että sellainen riistetään. Ei minulta eikä keneltäkään muulta.

Valtaoja ajattelee, että nykyisellään valta päättää omasta kuolemasta ei ole ihmisellä itsellään.

– Nythän tilanne on käytännössä se, että lääkärillä on oikeus päättää minun kuolemastani. Voiko se olla oikeudenmukaista? Voiko se olla inhimillistä? Ymmärrän kyllä, etteivät lääkärit ole kouluttautuneet antamaan kuolemanpillereitä, mutta eivät lääkäreiden omantunnon tuskat voi olla suurempia kuin kuolevien tuskat.

Henkinen kärsimys

Valtaoja muistelee, että hänen entinen kumppaninsa kärsi etenkin henkisesti elämänsä lopussa.

– Täytyy muistaa, että on muitakin kuin fyysisiä kipuja. Esimerkiksi juuri Leenalla, eivät ne fyysiset kivut olleet se, vaan että hän ei pystynyt enää hoitamaan itse. Häneltä oli viety itsemääräämisoikeus, mahdollisuus päättää itse asioistaan. Henkinen tuska oli hänellä paljon suurempi kuin fyysinen tuska.  

– Eutanasia on nimenomaan omantunnon ja tunteen kysymys. Järjellinen puoli, se miten se järjestetään, laki ja yksityiskohdat ovat siinä toisarvoisia. Ensimmäisenä on se tunne, ettei ketään ihmistä saa kohdella niin, kuin me nyt kohtelemme kuolevia. 

Kannatus Suomessa laajaa, Lääkäriliitto vastustaa

Eduskunnassa eutanasiasta on äänestetty viimeksi vuonna 2018, jolloin kansalaisaloite asiasta hylättiin. 

Asian ollessa suuresti julkisessa keskustelussa myös suomalaisten mielipideilmapiiriä asiaan selvitettiin. Vuonna 2017 Helsingin Sanomien kyselyn mukaan kolme neljästä suomalaisesta kannatti eutanasiaa. 

Lääkäriliitto puolestaan vastustaa eutanasiaa. Viimeisin liiton kysely asiasta on julkaistu viime vuonna, jolloin puolet työikäisistä lääkäreistä oli eutanasian kannalla. 

Lue myös:

    Uusimmat