Esko Aho paljastaa kirjassaan: Nokian myynti ruotsalaiselle Ericssonille oli hiuskarvan varassa vuonna 1991

2:33
Näin Esko Aho luonnehti kirjaansa MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Entinen pääministeri Esko Aho paljastaan uudessa "Mustien joutsenten vuosi" -kirjassaan, että  Nokia oli vuonna 1991 vähällä päätyä ruotsalaiskilpailijan haltuun. Kauppa peruuntui aivan viime metreillä ja tie Nokia-ihmeeseen avautui.

Aho kuuli Nokian entiseltä toimitusjohtajalta Jorma Ollilalta, että Nokian historiikissa on Ericsson -kaupoista hiukan kaunisteltu kuva.

Aho teki kirjaansa varten salapoliisityötä ja haastatteli muun muassa myyntihankkeeseen osallistuneita Björn "Nalle" Wahlroosia, Peter Fagernäsia ja Pirkko Alitaloa.

– Kävi ilmi, että siinä oli tosi kysymyksessä. Melkein kakki oli sovittu, totesi Aho MTV:n haastattelussa.

Nokia oli tuolloin heikossa kunnossa ja omistajapankit myös vaikeuksissa.

Ericsson teki tarjouksensa lokakuussa 1991. Ericssonin hallitus oli hyväksynyt pyydetyn hinnan, mutta ehtona oli, että Nokian radio- ja tv-tuotanto jää kaupan ulkopuolelle. Myyjiä kauhistutti ajatus kulutuselektroniikan jäämisestä omiin käsiin. Niinpä kauppa raukesi.

Sen jälkeen Nokia joutui järjestämään omistuksensa, johtonsa ja strategiansa uudelleen. Alkoi nopea muutos kohti matkapuhelinyhtiötä. Loppu on suomalaista taloushistoriaa.

Silloinen pääministeri Aho on varma, että jos Ericsson -kauppa olisi toteutunut olisi laman jälkeinen talous ollut toisenlainen. Nokia oli pitkään valtava viennin veturi.

– Aivan varmaa on se, että se sellainen valtava nousu ja ihme, joka 90-luvulla koettiin Nokian myötä niin ei sitä ainakaan siinä muodossa olisi tullut, arvioi Aho.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja