Mainos

Esikoiskirjailija Pulkkisen Raja palkittiin

Esikoiskirjailija Riikka Pulkkinen sai tänään Kaarlen palkinnon 2007. Pulkkisen teos Raja oli viime syksyn arvostelu- ja myyntimenestys.

Esikoiskirjailija Riikka Pulkkisen Raja-kirjasta on otettu jo neljäs painos ja sitä on myyty noin 10 000 kappaletta. Kirjalle satelee kiitosta, nyt tänään siis Kaarlen palkinto. Se on arvoltaan 5000 euroa.

-Riikka Pulkkisen Raja edustaa uuden polven suomalaista kirjallisuutta. Se on klassisella tavalla suuri tarina, joka käsittelee suuria aiheita. Romaani on taiteellisesti erittäin korkeatasoinen ja puhuttelee monenlaisia lukijoita, perustelee Gummeruksen kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannuspäällikkö Mikko Aarne.

-Kirjoitin esikoisteostani kuutisen vuotta ja tuntui hienolta, kun se viimein julkaistiin. Rajan positiivinen vastaanotto julkisuudessa tuntui hyvältä ja olen riemuinnut myös runsaasta lukijapalautteesta. Palkinnon turvin on hyvä jatkaa seuraavan kirjan parissa, Pulkkinen iloitsee.

Kaarlen palkintoa on jaettu vuodesta 1970. Palkinto myönnetään vuosittain ansiokkaasta kirjallisesta teoksesta tai tuotannosta.

Tarinat risteävät ja resonoivat

Raja luotaa ihmisyyden suuria kysymyksiä. Romaani on syvästi ajateltu kertomus eri-ikäisistä ihmisistä , joiden rinnakkain kulkevat kohtalot risteävät ja resonoivat niin, että Raja jää pitkäksi aikaa mieleen soimaan.

Rajan päähenkilö Anja Aropalo, 53-vuotias kirjallisuuden professori, on tehnyt Alzheimerin tautia sairastavalle miehelleen lupauksen: hän auttaa miestä kuolemaan sitten, kun tämä ei enää muista. Vähä vähältä mies riisuutuu muistoistaan ja Anjan pitäisi lunastaa raskas lupauksensa.

Rajan toinen ihmiskohtalo kerrotaan Anjan sisarentyttären, lukiolaistyttö Marin näkökulmasta. Mari rakastuu kaikella nuoruuden voimalla äidinkielenopettajaansa Julianiin, joka yllättäen vastaa hänen tunteisiinsa. Heidän epäsovinnaisessa suhteessaan valta, halu ja vastuu sekoittuvat toisiinsa ja hämärtävät oikean ja väärän rajat.

Julian, Marin äidinkielenopettaja ja kuusivuotiaan Annin isä, on romaanin ristiriitaisin hahmo. Hän ei ole hyvä eikä paha, vaan ihminen. Anni näkee halun lapsen tavalla, hän ei käsitä näkemäänsä. Anni näkee isänsä ja vieraan tytön suhteen eikä täysin ymmärrä. Hän näkee myös kuoleman rajalinjan, kaiken määrittäjän, ja kantaa tietoa tästä rajasta kuusivuotiaan vakavalla hartaudella.

Kirja on palkittu jo aiemminkin

Riikka Pulkkinen opiskelee Helsingin yliopistossa kirjallisuutta ja filosofiaa. Nuoruusvuosinaan hän on juossut kilpaa, ja pitkään hänen tavoitteenaan oli juosta nopeammin kuin kukaan muu. Sittemmin hän on kasvanut ajattelevaksi ihmiseksi ja hahmottanut, ettei ajassa olennaisinta ole nopeus. Hänen suurimpia ilojaan ovat traagiset kertomukset, tanssiminen ja toukokuu pohjoisessa Suomessa, josta hän on kotoisin.

Riikka Pulkkisen esikoisteos Raja oli syksyllä 2006 Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkintoehdokkaana ja Akateeminen kirjakauppa palkitsi romaanin vuoden myydyimpänä esikoiskirjana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.