Mainos

Esa-Pekka Salosen johtama Los Angelesin filharmonikot Helsingin Juhlaviikoilla

Los Angelesin filharmonikot päättää Euroopan kiertueensa Helsingin Juhlaviikkojen toiseen konserttiinsa tänään. Kiertue on orkesterin toistaiseksi viimeinen, sillä seuraavien kolmen vuoden aikana se keskittyy esiintymään uudessa, kauan odottamassaan konserttisalissa.

Orkesteria kymmenen vuotta johtanut kapellimestari Esa-Pekka Salonen sanoo, että kiertueet ovat orkesterille taiteellisesti hyvin tärkeitä.

-Kiertueella keskitytään kahden tai joskus useammankin viikon aikana usein ainoastaan siihen oleelliseen, eli soittamiseen.

-Silloin kun ollaan kotosalla, niin toki soittamiseen keskitytään silloinkin, mutta silloin on kaikenlaista sellaista kuin että pitää viedä koira ulos ja mennä hammaslääkäriin ja akku vaihtaa ja tämmöstä näin. Siinä elämä ja todellisuus ikään kuin kietoutuu tähän musiikin tekemiseen. Mutta turneella ei tarvitse. Silloin ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin keskittyä siihen soittamiseen ja johtamiseen, ja se on tietysti hauskaa, Salonen sanoo.

Los Angelesin filharmonikkojen Euroopan kiertue alkoi Sveitsin Luzernista jatkuen Edinburghin, Lontoon ja Brysselin kautta Helsinkiin. Matkustamisessa on oma raskaskin puolensa.

-No, en mä kyllä rentouttavaksi tätä itse asiassa sanoisi. Mutta tässä on tiettyä hohtoa juuri sen takia, esimerkiksi mun omalta kannalta, että juna kulkee ja mä oon siinä kyydissä, eikä mun ei tarvitse miettiä mitään muuta kuin sitä illan konserttia. Ja se on kyllä hauskaa, Esa-Pekka Salonen hymyilee.

-Levyt tietysti merkitsevät aika paljon tällaiselle kansainväliselle maineelle, mutta mikään ei voita oikeaa, elävää konserttia. Ja jos halutaan saada selville, miten joku orkesteri todella soittaa, niin konserttiinhan on mentävä.

Edinburghin festivaaleilla Saloselle sattui kierteen suurin haaveri: hän onnistui lyömään tahtipuikon otsaansa.

-Niin, 25 vuoden johtamisen jälkeen mä onnistuin saamaan tikun puolikkaan pääkallooni. Onnistuin lyömään sen poikki, ja sillä nysällä nirhaisin päänahkaani, niin että verta alkoi tulla aika lailla. Valssin loppumetrit menivät kyllä sitten aika hurjiksi, koska sitä verta oli joka puolella ja partituuri oli täynnä verta. Heikkomahaisimmat alkoivat jo vähän kalveta, kapellimestari hymähtää.

Helsingin Juhlaviikot Esa-Pekka Salonen valitsi Euroopan kiertueen konserttipaikaksi festivaalin hyvän maineen vuoksi.

-Helsingin Juhlaviikot lasketaan merkittävien eurooppalaisten festivaalien joukkoon. Joten ei täällä soittaminen ole suinkaan mikään armopala tai suosionosoitus meiltä heille, vaan kylllä se on niin, että tämä on sellainen festivaali, jonne orkesteri tulee mielellään esiintymään.

-Helsingin Juhlaviikot on ainoa pohjoismainen festivaali, joka pystyy resurssiensa puolesta tuottamaan kaksi tällaista juttua, nämähän on kalliita juttuja. Muissa Pohjoismaissa tällaista ei tapahdu. Että jos halutaan näille leveysasteille tulla, niin tänne sitä tullaan.

FIlharmonikkojen konserttien lippujen hinnat ovat ovat puhuttaneet musiikinystäviä. Kalleimmat liput eiliseen ja tämän illan konserttiin maksoivat 75 euroa. Kapellimestari ymmärtää hintojen arvostelijoita.

-Se mua vähän surettaa tietysti, että tämmöset orkesterivierailut ovat niin kalliita, että pienituloisten kuten opiskelijoiden ja eläkeläisten rahoissa tällainen lippu kyllä tuntuu. Se vähän tavallaan rajoittaa yleisön koostumusta. Mutta toisaalta nää suomalaiset lipunhinnat on - kalleimmillaankin - vain murto-osa siitä, mitä esimerkiksi Sveitsissä joutuu maksamaan. Luzernin festivaaleilla lähdettiin 300 frangista, Salonen toteaa.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 04.09.2002)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.