Mainos

Erottaminen ei muuttaisi Halla-ahon arkea juurikaan - "Noloa se olisi hänelle tietenkin"

Mikäli perussuomalaisten eduskuntaryhmä päätyy tänään erottamaan Jussi Halla-ahon määräajaksi puolueensa eduskuntaryhmästä, tuo se mukanaan vain pieniä muutoksia normaaliin eduskuntatyöhön.

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkan mukaan määräaikainen erottaminen eduskuntaryhmästä on melko normaali tapa reagoida siihen, jos tapahtuu jotain hankalaa.

– Se on melko helppo toimenpide, sillä kun määräaika menee umpeen, kaikki palautuu taas normaaliksi. Erottaminen on tietenkin noloa tälle kohteelle, mutta ei mitenkään ennen kuulumatonta.

"Jos hän kehtaa, niin puheenjohtajanakin hän voi jatkaa"

Tarkka kertoo, että ryhmästään erotettu kansanedustaja voi jatkaa eduskunnassa lähes normaalisti.

– Hän voi osallistua täysistuntoihin ja pitää niissä puheita. Hän voi myös osallistua valiokuntakokouksiin. Sitä en tiedä, voiko hän toimia puheenjohtajana. Jos hän kehtaa sitä yrittää, niin luultavasti kukaan ei voi häntä siinä estää.

Oman ryhmänsä kokouksiin hän ei kuitenkaan voin osallistua.

Paineet pakottivat Soinin toimimaan

Mielenkiintoiseksi tapauksen Tarkan mukaan tekee se, että kun Halla-aho ensimmäisiä kertoja mittasi kommenteillaan hyvän maun rajoja, perussuomalaiset puolustautui sillä, että valiokunnan puheenjohtajuus kuuluu eduskuntaryhmälle, eikä muilla ole siihen nokan koputtamista.

– Mielestäni tämä on kuitenkin sillä tavalla koko eduskunnan asia, että kyseessä on eduskunnan valiokunta eikä muut eduskuntaryhmät voi olla ihan voimattomia sivustakatsojia, jotka joutuvat katsomaan ulkopuolelta miten heidän puheenjohtajansa menettelee.

Soini jyrähti eilen aikaisempiin tapauksiin verraten poikkeuksellisen kovasanaisesti Halla-ahoa vastaan. Tarkka uskoo, että Soinin reaktioon vaikuttivat muualta tulleet paineet.

–Kun ryhmä kuitenkin ryhtyy toimenpiteisiin niin kyllä muiden mielipiteillä on sitten kuitenkin merkitystä.

Ratkaisua vaikea ennustaa

Tarkka ei halua lähteä veikkaamaan, mitä puolueen ryhmä tänään päättää.

– Perussuomalaisten ryhmä on niin kokematon ja arvaamaton, että voi tapahtua ihan mitä tahansa. Voi myös käydä niin, että ryhmä päättää ettei se ota kantaa ollenkaan.

– Oma mielipiteen, johon ei sisälly mitään faktaperustetta, on se, että mielestäni Halla-aho käyttäytyi huonosti ja kansanedustaja saisi mieluummin käyttäytyä hyvin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.