Erojuhlat – uusi alku elämälle

Ihmisen elämänkaari sisältää useita riittejä, joilla hyvästellään vanha ja siirrytään uuteen vaiheeseen. Miksi avioeroa ei päätettäisi erojuhlin, jotka sinetöi pariskuntien tanssima erovalssi? Yhdysvalloissa kutsutaan ystävät kokoon, leikataan palanen Fallos-kakkua ja poltetaan vihkitodistus.

Ruotsissa on menty aavistuksen verran pidemmälle ja siellä on kehitelty kirkkoihin eromessu, jonka aikana on lupa surra kollektiivisesti, itkeä, repiä lakanoita, nauraa, muovailla savea ja lopuksi herkistyä sytyttämään kynttilä.

Kirjailija Ingela Bendt kritisoi pohjoismaista yhteiskuntaa rationaalisuudesta.

– Ihmisillä pitäisi olla lupa surra. Uuteen ei voi siirtyä, ennen kuin on hyväksynyt eron vanhasta. Miksi yhteiskunta ei tule eronneita vastaan?, hän ihmetteli. Näistä ajatuksista syntyi eromessu, jonka suosio yllätti. Tukholman kivikirkkoon eivät mahtuneet kaikki osallistujat.

Jokainen ero on pieni kuolema

– Jokainen ero on aina pieni kuolema. Se pitää työstää. Yksin tai mikä parempaa, yhdessä.

Bendt kehitteli ajatuksistaan liturgian ja käsikirjoitti messun, joka perustui konkreettiselle tekemiselle. Kirkkoon oli työstetty pieniä työpisteitä, joista jokainen symbolisoi jotain. Messuun osallistuva käsitteli mennyttä liittoaan ja tunteitaan repimällä lakanaa, hakkaamalla kiveä, muovailemalla savea. Lopuksi jokainen kirjoitti paperille kaksi asiaa liitostaan, yhden, jonka halusi mukaansa, ja toisen, jonka halusi heittää pois ja viskasi paperin tuleen. Yhdessä laulettiin virsi ja otettiin vierustoveria kädestä.

Kaksi pientä paperinpalasta

– Messun jälkeen olo oli tyhjä. Konkreettinen tekeminen antaa voimaa ja vahvuutta. Bendtin mielestä avioero sisältää tunteita, jotka on purettava.

– Venäjällä on oikeus rikkoa laseja, olla vihainen. Yhteiskunnan, jopa kirkon, pitäisi tulla enemmän vastaan eronneita. Kirkon olisi kehityttävä ajassa, oppia kohtaamaan ihmisten tarpeita. Ei ole sellaista kuin helppo ero. Eromessussa oli surullinen tunnelma, mutta kukaan ei itkenyt silmittömästi.

– No, me olemme ruotsalaisia.

Avioeromessun voi Bendtin mukaan järjestää kotonakin.

– Vaikkei jaksaisi käydä koko liturgiaa läpi, voi kirjoittaa paperille kaksi asiaa. Ikävämpi asia poltetaan tai heitetään pois. Sen toisen, positiivisen voi ottaa mukaansa. Bendtin mukaan erilaiset riitit tekevät asioiden käsittelemisen helpommaksi symboleineen kaikkineen. Eikö niitä siksi olisi vahvistettava? Useammat avoliitot alkavat ja päättyvät ilman suurempia riittejä.

Erojuhlat Amerikan malliin – Fallos-kakkua ja elokuvaa

Amerikkalaiset juhlasuunnittelijat, jotka suunnittelevat babyshowereita ja häitä, ovat suunnitelleet vuosia myös erojuhlia. Niihin kootaan pariskunnan tuttavapiiri ja ilmoitetaan, että pariskunta lähtee omille teilleen. Eromaljat ja puheet ovat huolella valmistellut. Pariskunta ilmoittaa samalla haluavansa pitää yhteiset ystävät, vaikkei enää samassa osoitteessa asukaan. Tarkoituksena on osoittaa, että meidän molempien ystävä voi olla yhtä aikaa, kaikesta huolimatta.

Juhlakutsulla vältetään kiusalliset tilanteet ja katkaistaan huhuilta siivet. Erojuhlia ei pidä ajoittaa sellaiseen aikaan, kun avioero on vielä kesken tai syytökset lentävät puolin ja toisin. Kyse on totaalisesta uuden aloittamisesta, ilman vanhan suhteen painolastia. Uskontotieteessä puhutaan siirtymäriitistä, rite de passage, sellainen on erojuhlakin.

Millainen tunnelma sitten juhlissa on, jähmettynyttä kestohymyä ja painostavaa hiljaisuutta? Ei välttämättä. Eräs amerikkalainen juhlien järjestäjä kehottaa satsaamaan iloisiin ilmapalloihin, hassuihin hattuihin ja tarjoiluun. Hänen mielestään hauska symboli on Fallos-kakku, josta vieraat leikkaavat palan kerrallaan. Juhlissa voidaan katsoa elokuvia, kuten Le Divorce, First Wifes Club tai muu hauska hömppä, joka saa paremmalle mielelle. Alkoholin tarjoilun kanssa on oltava varovainen, samaten hääkuvien polttaminen voi vahingoittaa lapsia tai tuntua ikävältä jonain päivänä.

Molempien puolisoiden on hyväksyttävä se, että kyetäkseen aloittamaan uutta on luovuttava vanhasta. Katkeruus ja kauna eivät kanna pitkälle, vaikka puolisot eivät ystävinä eroaisikaan.

Erojuhlat kotikonstein amerikkalaiseen malliin:

– Ajoita juhlat siihen, kun ero on käsitelty. Vihkitodistuksen voi polttaa.

– Lähetä kutsut ja ilmoitus.

– Riittävästi tarjoilua. Ruoat voivat olla symbolisia ja hauskoja, aivan kuten lastenjuhlissa.

– Älä kutsu lapsia tai työtovereita, ihmisiä joiden edessä sinulla on rooli.

– Älä tarjoa alkoholia runsaasti, lasillinen kuohuviiniä riittää.

– Naiset kutsuvat naisia ja miehet sekä naisia ja miehiä, mieti mitä sinä haluat.

– Varaa jokin elokuva. Mieluiten avioero-komedia.

– Älä polta valokuvia.

– Ole valmiina siirtymään uuteen. Avioliitto on ohi ja osa sinua, muttei sinun tulevaisuuttasi.


AVA

Kirjallisuutta:

Ingela Bendt: Skilsmässa. Ritualer vid separation. Verbum. 2005.

Kuvat: Futureimagebank, Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat