Erilaiset äidit -perhe Vaissi: Uskonto tuo turvaa kuudennen lapsen odotukseen

Erilaiset äidit -sarjan kolmannessa jaksossa maanantaina 23. syyskuuta AVAlla tarinansa kertoo kuudetta lastaan odottava Marika Vaissi. Vaissit kuuluvat mormonikirkkoon ja uskonto on vahvasti läsnä heidän arjessaan. Millaisia ennakkoluuloja suurperhe on kohdannut uskontonsa vuoksi?

Marika Vaissi, 33, odottaa kuudetta lastaan aviomiehensä Tapanin kanssa. Mormonikirkko on vahvasti läsnä Vaissien perheen arjessa ja tästä syystä Marika kertoo kohdanneensa silloin tällöin ennakkoluuloja. Suurperheen äidin mukaan monet luulevat, että runsas lapsiluku johtuu uskonnosta, vaikkei asioilla ole suoranaisesti mitään tekemistä toistensa kanssa.

– Olen aina halunnut ison perheen. Minulla on itselläni paljon sisaruksia ja minusta se on ollut hieno asia. Sitä myötä olen ajatellut, että haluan itse omille lapsilleni ja itselleni tarjota sitä samaa aikuisena. Tietysti kirkossamme kannustetaan perheitä saamaan lapsia omien mahdollisuuksiensa mukaan, mutta mitään painostusta lapsiluvusta ei ole, Marika kertoo.

Tieto riskeistä lisää tuskaa

Marikan raskaus on sujunut odotetusti, mutta täysipäiväinen opiskelu on verottanut viiden lapsen äidin voimia. Marika opiskelee Turun yliopistossa lääketiedettä.

– Tämä odotus on ollut siinä mielessä erilaista kuin muiden lasten kohdalla, että nyt olen opiskellut ihan täysipäiväisesti. Se on tuonut lisähaastetta jaksamiseen, Marika kertoo.

Lääketieteen opinnot ovat myös suunnanneet Marikan huomiota aiempaa enemmän riskeihin, joita etenkin alkuraskauteen liittyy. Lasten- ja naistentautien kurssit ovat tulevalla lääkärillä vielä edessä, mutta lääketieteen opinnot ovat jo nyt avanneet hänen silmiään.

– Tieto lisää vähän sitä tuskaa. En ole ollut kuitenkaan hirveän huolissani asioista, mutta koska tiedän kuitenkin todella hyvin, että mitä kaikkea voi mennä pieleen, niin ehkä helpommin ajattelenkin niitä asioita, Marika toteaa.

Uskonto tuo turvaa lapsen odotukseen

Vaissien perheessä uskonto on läsnä joka päivä ja Marika kokee, että uskonto tuo turvaa niin arkeen kuin lapsen odotukseen. Tieto siitä, että sekä oma että lapsen hyvinvointi on Jumalan käsissä helpottaa hänen arkeaan.

– Varsinkin alkuraskaudessa on läsnä aina riskejä. Minulla on ollut koko ajan luottamus siihen, että Jumala tietää, miten kaiken on tarkoitus mennä, Marika kertoo.

Mormonikirkko opettaa, että ihmiset ovat alun alkaen syntyneet Jumalan henkilapsiksi. Mormonien mukaan ihmisellä on siis ollut olemassaolo henkimaailmassa jo ennen syntymistä maan päälle.

– Myös ajatus iankaikkisesta perheestä auttaa asennoitumaan siihen, että vaikka kävisikin huonosti, niin tiedän, että en menettäisi lasta lopullisesti. Uskonto tuo sillä tapaa minun elämääni perspektiiviä, Marika kertoo.

Uskonnollisuus herättää kysymyksiä

Marika kertoo vuosien saatossa kohdanneensa muutamaan otteeseen ennakkoluuloja siksi, että hän on mormoni. Viiden lapsen äiti kokee surukseen, että joissain tilanteissa ihmiset ovat pyrkineet välttelemään hartaasti uskonnollista perhettä.

– Joskus on käynyt niin, että olen tutustunut uusiin ihmisiin ja yhteydenpito on heidän puoleltaan päättynyt sen jälkeen, kun olen kertonut uskonnostamme. Ilman mitään selitystä ei ollakaan haluttu pitää yhteyttä, Marika muistelee.

Pääosin kysymykset, joita mormonikirkkoon kuuluminen on Marikan kohdalla herättänyt, ovat olleet kuitenkin positiivisia.

– On ihmetelty, että miksi minä juon maitoa kun on luultu, että mormonit eivät saa juoda sitä, Marika hymyilee.

Myös perheen koko herättää aika ajoin keskustelua. Kuudetta lastaan odottava Marika osaa kuitenkin suhtautua kommentteihin huumorilla.

– Kyllähän siitä saa välillä kommentteja kuulla, että eikö vähempikin lapsimäärä olisi riittänyt, Marika kertoo.

Jakson perhe: Marika ja Tapani Vaissi sekä lapset Emilia, 13, 12-vuotiaat kaksospojat Joonas ja Jeremia, Eeli, 7, sekä 6-vuotias Lilja

ERILAISET ÄIDIT AVAlla maanantaisin klo 21.

Twiittaa sarjasta hashtagillä #erilaisetäidit.

Keskustele Erilaiset äidit -sarjasta ohjelman Facebook-sivulla https://www.facebook.com/erilaisetaidit.

Katso edellinen jakso: Perhe Vaissi

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja