Erikoisjoukot pidättivät "Siperian Jeesuksen" näyttävässä operaatiossa – töiden loputtua Sergei Torop sai uskonnollisen näyn ja ymmärsi olevansa uudestisyntynyt Jumalan poika

1:18

Raskaasti aseistautuneet viranomaiset pidättivät tänään siperilaisen kulttijohtajan Sergei Toropin operaatiossa, jossa käytettiin muun muassa helikoptereita.

Kannattajiensa nimellä Vissarion tuntema Torop uskoo olevansa uudestisyntynyt Jeesus.

Viranomaiset tunkeutuivat Toropin syrjäiseen yhteisöön Kransnojarskin alueella Itä-Siperiassa tiistaina. Operaatioon osallistui joukkoja muun muassa liittovaltion turvallisuuspalvelusta FSB:stä, poliisista ja muista viranomaisista.

Samassa yhteydessä pidätettiin kaksi Toropin avustajaa. Heistä toinen on Vadim Redkin, joka tunnettiin aiemmin suositun rockbändin rumpalina. Nyt häntä kuvataan Torpin läheisemmäksi avustajaksi. Kultti itse kutsuu häntä Apostoliksi.

Sai uskonnollisen näyn töiden loputtua

Toropia ja tämän avustajia syytetään laittoman uskonnollisen järjestön organisoinnista.

Viranomaisten mukaan Torop on kiristänyt rahaa kultissa mukanaolevilta ja on lisäksi syyllistynyt kulttinsa jäsenten henkiseen pahoinpitelyyn.

Torop on johtanut liki kolmen vuosikymmenen ajan Itä-Siperiassa kulttiaan, jota hän kutsuu "Viimeisen testamentin kirkoksi". 59-vuotias Torop on alkuperäiseltä ammatiltaan liikennepoliisi. Hän menetti työnsä vuonna 1989.

Hän kertoo saaneensa uskonnollisen näyn vuonna 1990, jonka päätteksi hän sanoo ymmärtäneensä olevansa uudestisyntynyt Jeesus.

"En ole Jumala"

Useita tuhansia Toropin kultin seuraajia asuu Toropin asunpaikan lähistöllä Kransnojarskin alueella. Guardianin mukaan jäsenet muuttaneet alueelle eri puolilta Venäjää. Joukossa on myös ulkomaalaisia.

Guardian haastatteli Toropia vuonna 2002. Hän sanoi tuolloin Jumalan puhuvan kauttaan, mutta kiisti itse olevansa Jumala.

– En ole Jumala. On väärin pitää Jeesusta Jumalana, mutta minä elän Isä-Jumalan sanaa. Aina kun Jumala puhuu, hän puhuu minun kauttani.

Vegaaniruokaa suositaan, rahankäyttö kielletty

Viimeisen testamentin kirkon jäsenien elämää säännellään yhteisössä tarkasti. Rahan käyttö on kultin jäseniltä kiellettyä heidän keskinäisessä vaihdannassaan.

Yhteisön jäseniltä myös odotetaan vegaanista ruokavaliota. Ajalasku alkaa vuodesta 1961, joka on Toropin syntymävuosi ja joulun juhlinta on korvattu Toropin syntymäpäivän juhlinnalla.

Toistaiseksi ei ole selvää, mitä tuhansille Toropin seuraajille Siperiassa nyt tapahtuu. Tietoa ei ole myöskään siitä, miksi viranomaiset pidättivät Toropin juuri nyt. Poliisi on tähän asti jättänyt kultin suurelta osin omiin oloihinsa.

Joidenkin paikallisten tietojen mukaan Toronpin kultilla olisi ollut erimielisyyksiä paikallisten pieyritysten kanssa.

Venäjän ortodoksinen kirkko on tuominnut Toropin opetukset jo pitkään.

Lähde: The Guardian

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja