Erikoishaastattelu: Ere Kokkosen ja Titta Jokisen Kiti-tytär päätyi Putous-tähdeksi: "Mitään tähän alaan liittyvää en ole opiskellut koskaan"

Yksi Putouksen uusista nimistä on äidiltään Titta Jokiselta ja isältään Ere Kokkoselta vahvan palon näyttelemiseen perinyt Kiti Kokkonen.

Putouksen yhdeksäs kausi on täydessä vauhdissa. Ensimmäisessä livelähetyksessä Tanhupallo-sketsihahmollaan hurmannut ja huvittanut Kiti Kokkonen, 43, innostui näyttelemisestä jo lapsena.

– Minulla on ollut pienestä pitäen selkeästi vahva tarve ilmaista itseäni eri keinoin. Ensimmäisiä muistojani lapsuudesta on se, kun Yleisradio järjesti lapsille ilmaisutaidon kurssin, jolle pääsin, Kokkonen muistelee MTV.fin haastattelussa.

– Siitä se ikään kuin alkoi. Tein jo tosi pienenä Ylelle aika paljon radiokuunnelmia, Tirlittania ja Kekkosen näköistä polvea muun muassa.

Kokkonen näytteli lapsena myös tv-elokuvassa Kolme mummoa (1983), jossa hänen roolihahmonsa veljeä näytteli ohjaajana ja käsikirjoittajana nykyään tunnettu Paavo Westerberg.

– Näyttelin myös Tavataan Karppisilla -tv-sarjassa (1983), jota esitettiin MTV:llä. Olin silloin ehkä kolmannella luokalla ala-asteella. Siinä oli selkeä alku näyttelijän hommiin, Kokkonen muistelee.

– Sen jälkeen tuli vähän pidempi tauko näyttelemisestä.

Teatterikorkeakoulun ovet eivät auenneet

Kiti Kokkonen pyrki peruskoulun jälkeen Helsingin Kallion ilmaisutaidon lukioon, mutta ei päässyt sinne. Lukion jälkeen Kokkonen pyrki Teatterikorkeakouluun kolme kertaa, mutta ei saanut opiskelupaikkaa.

– Siinä kohtaa tuli sellainen vaihe, kun ajattelin, että kaikki on vain illuusiota, että minä vain kuvittelen haluavani olla näyttelijä, koska vanhempani ovat sillä alalla. Halusin tehdä jotain muuta, Kokkonen kertoo.

Kitin vanhemmat ovat näyttelijä Titta Jokinen ja vuonna 2008 kuollut ohjaaja Ere Kokkonen.

– Piirtäminen ja visuaaliset asiat kiinnostivat minua siinä vaiheessa. Päädyin työharjoitteluun mainostoimistoon, josta sain oppisopimuspaikan. Olin muistaakseni kymmenen vuotta siellä töissä. Tein siis ihan eri alalla töitä ylioppilaaksi kirjoitettuani. Hieman alle kolmekymppisenä lopetin mainosalalla.

Kokkonen kertoo, että mainosmaailma alkoi hieman ahdistaa häntä. Veri alkoi vetää näyttämön puolelle.

– Kävin katsomassa kaikki äitini näytelmät ja koko ajan tuntui vahvemmin siltä, että haluan nousta lavalle itsekin. Sitten hain Ylioppilasteatteriin ja pääsin sinne. Ajattelin, että se on yksi väylä tavoitella sitä, että näyttelemisestä tulisi minulle ammatti.

– Olin muutamia vuosia siellä. Sitten Komediateatteri Arenaan (nykyisin Suomen Komediateatteri) haettiin näyttelijöitä ja hain sinne. Hain isältäni salaa. Hän oli perustanut kyseisen teatterin vuonna 1995 ja hän istui pääsykokeissa tuomaristossa. Pääsin sinne ja olen ollut siellä nyt tosi kauan.

Ensin Kokkonen teki töitä teatterissa produktiokohtaisesti. Vuodesta 2010 asti Kiti Kokkonen on työskennellyt Suomen Komediateatterin taiteellisena johtajana.

"Äitini on posketon komedienne!"

Kiti Kokkonen ei ole kokenut painetta siitä, että hänen vanhempansa ovat tunnettuja viihdealan nimiä.

– Olen oppinut tekemällä. Mitään tähän alaan liittyvää en ole opiskellut koskaan. Olen oppinut paljon kollegoilta ja työkavereilta. Nimenomaan tekemisen kautta, Kiti kertoo.

Kiti kertoo saavansa äidiltään Titta Jokiselta näyttelemiseen liittyviä neuvoja.

– Ja otan häneltä neuvoja todella mielelläni vastaan. Hän on aivan posketon komedienne! Parhaimpina hetkinä meillä on yhdessä tosi hauskaa, Kokkonen kehuu.

– Äitini on lempeä ja rakastava. Hänen kanssaan pystyy juttelemaan mistä tahansa asioista. Sen lisäksi hän on todella hauska.

Kiti ehti saada tärkeitä neuvoja myös isältään Ere Kokkoselta ennen tämän kuolemaa.

– Ehdimme tehdä aika kauan yhdessä töitä. Koen, että opin häneltä tosi paljon asioita. Kuten sen, että näytellessä pitää unohtaa itsensä, ettei ole tietyllä tavalla tietoinen itsestään, vaan että teksti ja sisältö on se, mistä kaikki lähtee.

Lapset tunnistavat äänen

Kiti Kokkonen on tehnyt elämänsä aikana paljon ääninäyttelijän töitä. Hänen ääntään on kuultu muun muassa Simpsonit-elokuvan suomenkielisessä versiossa Lisa Simpsonina, Minni Hiirenä sekä Tehotytöt-sarjan Poppanana.

– Välillä ääneni tunnistetaan eri yhteyksissä. Lapset erityisesti tunnistavat piirrettyjen ääniä.

Mitkä äänirooleista ovat Kokkoselle rakkaimpia?

– Minni Hiiri on äärimmäisen rakas. Siinä roolissa olen ääninäytellyt tosi monta vuotta. Tykkään myös Tehotytöistä. Ja vaikka Simpsonit-elokuvan dubbausta kritisoitiin, niin olihan se aika kiva juttu itselle silti, Kiti toteaa.

Kokkonen sanoo, että hän ei kadu juuri mitään projekteja työurallaan.

– Ehkä siinä on se, että minulla on säilynyt joku lapsenomainen innostus näihin töihin. Nämä hommat ovat sitä, mitä haluan tehdä ja olen halunnut lapsesta asti, Kiti toteaa.

– Pari kertaa olen ollut juontamassa erilaisissa tilaisuuksissa. Olin luokattoman huono! Se oli ihan hirveätä. Juontaminen on ihan oma lajinsa eikä se ole minun lajini. Minulla on vähän taipumusta hermostuneena laukoa juttuja, joita ei kannattaisi välttämättä kertoa. Saliin on laskeutunut voimakas myötähäpeän ilmapiiri. Niiltä suunnilta ei ole enää toista kertaa soiteltu.

Hevisaurus toi rakkauden

Kiti Kokkonen on ollut mukana myös neljässä Hevisaurus-musikaalissa. Hän on laulanut lastenmusiikkiyhtyeen levyillä.

Hevisaurus toi myös rakkauden Kokkosen elämään.

– Nykyinen elämänkumppanini Olli Tikka on Hevisauruksen laulaja Herra Hevisaurus. Ihastuimme toisiimme silloin, kun teimme ensimmäistä Hevisaurus-musikaalia. Minä näyttelin Purppura Louhikäärmettä, Kokkonen kertoo.

Kokkosen sketsihahmo Tanhupallo nousi vahvasti esille Putouksen yhdeksännen kauden ensimmäisen livelähetyksen myötä. Tanhupallo puski esiin Putouksen koe-esiintymisessä, vaikka Kokkosella oli esiteltävänä kokonaan toinen hahmo.

– Tanhupallo syntyi Teatterikorkeakoulun pääsykokeissa, kun pyysin sinne ensimmäisen kerran. Se on ollut myös minun omaa viihdykettäni, olen pitänyt sitä yllä hahmoa vuosien saatossa. Jopa parisuhteissa on tullut puhuttua lapsen äänellä, jos on halunnut vaikkapa laukaista riitatilanteen, Kokkonen naurahtaa.

– Se hahmo on ollut pitkään mukana matkassa ja nyt se sai Putouksen myötä mahdollisuuden tulla esiin.

Katso videolta Kiti Kokkosen taidonnäyte sketsihahmo Tanhupallon roolissa!

---

Putouksen yhdeksännen kauden livelähetysten yleisöliput on myyty jo loppuun, mutta ohjelman näyttelijä Mikko Penttilä kertoo, että kenraaliharjoituksiin on lippuja saatavilla.


Putous MTV3-kanavalla lauantaisin kello 19.30!

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja