Mainos

Epäreiluksi koettu koiravero kuumentaa tunteita

20:45

Helsinki aikoo jatkossakin periä koiranomistajilta veroa.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti eilisessä kokouksessaan, että selvitystä koiraveron poistamisesta ei aloiteta. Aiheesta käytiin kuitenkin varsin värikäs keskustelu.

Helsingin kaupunginhallitus oli jo aikaisemmin ottanut kannan, jonka mukaan koiraveron poistaminen ei heikossa taloudellisessa tilanteessa ole perusteltua. 

"Menot huomattavasti suuremmat kuin koiraveron tuotot"

Koirien jätöksistä aiheutuvaan puhtaanapitoon sekä koirapuistojen rakentamiseen ja ylläpitoon menee kaupungin johtavan suunnittelijan Ari Hietamäen mukaan huomattavasti enemmän rahaa kuin mitä koiravero tuottaa.

Helsingin kohdalla vero on Hietamäen mukaan perusteltu myös siksi, että suuressa kaupungissa koirapuistot ja puhtaanapito vie enemmän rahaa kuin pienemmissä kaupungeissa, joissa on enemmän luontoa.

Koiraveroa peritäänkin enää Helsingissä ja Tampereella, muut kaupungit ovat luopuneet siitä. Vuonna 1991 kunnanvaltuustoille annettiin oikeus olla kantamatta lainkaan koiraveroa.

Helsingissä koiravero on yli viisi kuukautta vanhoista koirista 50 euroa vuodessa, Tampereella hieman vähemmän. Muun muassa opaskoirat on vapautettu verosta.

Vain harva maksaa

Ympäristökeskus arvioi, että Helsingissä on 30 000-35 000 koiraa. Arvioiden mukaan niistä vain joka kolmannesta maksetaan koiravero.

Koiravero ei saanutkaan tänään helsinkiläisiltä koiranulkoiluttajilta erityisen mairittelevaa palautetta.

- En kannata tätä koiraveroa tällaisena nykymuotoisena. Se ei ole mitenkään korvamerkittyä rahaa, ja jos kaikki koiranomistajat sen maksaisivat, siitä kertyisi paljon enemmän kuin mitä näiden koirapuistojen huoltamiseen menee, Sanna Rantala arvioi.

- Se on tällä hetkellä aika epäreilu, koska se on vain muutamassa kaupungissa, Heini Lehväslaiho puolestaan toteaa.

"Muillakaan harrastajilla ei veroa ole"

Myös Kennelliitto on jo pitkään vastustanut koiraveroa ja sen perustana olevaa koiraverolakia.

- Suomessa on kuitenkin 650 000 koiraa, ja ne jakautuu ympäri maata, että kyllä se pitäisi lakkauttaa koko koiravero, Kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unhola sanoo.

- Muillakaan harrastajilla ei mitään veroa ole, ja tämä on puhtaasti harrastustoimintaa, joka taas toisaalta tuottaa ostettuina palveluina paljon rahaa kaupungille.

Myös Kennelliiton mukaan on ongelmallista, että koiravero ei ole millään tavalla korvamerkitty koirien hyvinvointiin.

- Joku pieni kunta jälleen harkitsi ottavansa koiraveron käyttöön, kun vanhustenhuolto oli huonolla tolalla, ja he olisivat ohjanneet sen rahan siihen. Toivon, että silloin kun vanhustenhuollosta ja koiraharrastuksesta puhutaan, ne olisivat kaksi eri asiaa, Kaija Unhola sanoo.

Viime vuonna koiraverosta kertyi Helsingin kassaan noin puoli miljoonaa euroa. Veron maksamista ei aktiivisesti valvota.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.