Epäilyt osoittautuivat oikeiksi: tässä on Valioliigan ökyseuran raivoa herättänyt uusi peliasu – "Räikeä yritys pestä imagoa"

Englannin Valioliigassa pelaava Newcastle United on julkistanut ensi kauden kolmannen peliasunsa, jossa on samat vihreä-valkoiset värit kuin Saudi-Arabian maajoukkuepaidoissa.

Newcastle siirtyi viime syksynä Saudi-Arabian johtaman julkisen investointirahaston (PIF) omistukseen 300 miljoonalla punnalla.

Valioliiga sanoi tuolloin saaneensa "oikeudellisesti sitovat vakuutukset" siitä, ettei Saudi-Arabian kuningaskunta hallitse seuraa.

Poliittisesti kyseenalainen kauppa poiki kuitenkin vahvoja epäilyksiä siitä, että saudiomistus tulisi vaikuttamaan tavalla tai toisella myös seuran toimintaan.

Joukkueen uusi peliasu todistaa, etteivät nämä epäilykset olleet tuulesta temmattuja.

– Se, että Saudi-Arabia osti Newcastle Unitedin, oli alusta alkaen ollut räikeä yritys pestä urheilullisesti sen vahvasti tahriintunutta kansainvälistä imagoa, ja me voimme luultavasti odottaa lisää todisteita tästä seuran tulevissa tuotelinjoissa ja uudelleensuunnittelussa, kommentoi maailman suurimman ihmisoikeusjärjestön Amnestyn johtaja Felix Jakens.

Saudi-Arabia on ollut osapuolena aiheuttamassa Jemenin sisällissodassa yhtä maailman suurimmista humanitaarisista kriiseistä. Ihmisoikeudet ja tasa-arvo eivät myöskään toteudu maassa, jonka johtoa epäillään myös toimittaja Jamal Khashoggin salamurhasta.

Newcastle on aiemmin pelannut vihreällä peliasulla vieraspeleissä kaudella 2019-20, kun taas kauden 2014-15 kolmas peliasu oli myös vihreä.

Lue myös:

    Uusimmat