”Epäilyt Auerin syyllisyydestä ovat pelkkiä olettamuksia”

Auer-jutun ensimmäinen tutkinnanjohtaja Juha Joutsenlahti on edelleen vakuuttunut Anneli Auerin syyttömyydestä. Joutsenlahtea kuultiin puolustuksen todistajana Porin oikeustalolla, kun Vaasan hovioikeus jatkoi Ulvilan murhajutun käsittelyä.

Kokenut poliisimies Juha Joutsenlahti määrättiin tutkinnanjohtajaksi heti alussa joulukuussa 2006.

- En ollut halukas ottamaan juttua vastaan, koska minulla oli kaksi muuta henkirikosta ja huumejuttujakin oli kesken.

Joutsenlahti johti tutkintaa vuoden ja kahdeksan kuukautta.

- Juttu osoittautui heti haasteelliseksi ja hankalaksi.

Auer-juttu hovissa

Anneli Auerin murhasyytettä on puitu Vaasan hovioikeudessa syyskuun alusta. 

- Juttu on edennyt odotusten mukaan, syyttäjä Kalle Kulmala toteaa.

Auerin asianajaja Juha Manner lausui, ettei mitään yllätyksiä ole tullut.

Jutussa on pitkälti kyse siitä miten Vaasan hovioikeus tulkitsee aiemmin kertyneen todistusaineiston. Satakunnan käräjäoikeus langetti Auerille elinkautisen äänin 2-1.

Joutsenlahti kertoi, että alkuvaiheessa epäiltiin useita tahoja. - Lähipiiri ja perhe oli yksi. Se otetaan aina huomioon. On sanottu, etten epäillyt Aueria, mutta se ei pidä paikkaansa.

- Surmatun Jukka S. Lahden työpaikka oli toinen tutkintalinja. Luvatalta irtisanottiin parisataa henkilöä 2005. Lahti oli henkilöstövalmentaja, joka ärsytti ihmisiä. Lahti oli itse sanonut, että ilman ärsytystä ei synny muutosta.

Joutsenlahti kertoi, että jutussa otettiin huomioon Lahden opiskeluaika sekä naapurusto.

- Jouduimme hakemaan ristiriitatilanteita. Heti ensimmäisestä päivästä alkaen meille tuli runsaasti vihjeitä.

Juttu ei kuitenkaan selvinnyt.

- Kolmen kuukauden jälkeen olin yhteydessä keskusrikospoliisiin ja siitä sovittiinkin, että juttu siirtyy heille. Tarvittiin parempia miehiä. Sitten minulle tuli soitto lääninpoliisineuvos Mikko Paaterolta, joka käski minua jatkamaan. Paikallispoliisin piti hoitaa juttu. Minulle ei koskaan selvinnyt miksi.

Tässä vaiheessa tutkintalinjoja oli kymmeniä.

Profilointia

Joutsenlahti viittasi tutkinnan aikana tehtyihin analyyseihin lääkäri Hannu Lauerman ja profiloinnin tehneen Helinä Häkkäsen kanssa.

- Kohde oli valittu. Tekijä oli naamioitunut ja tekovälineitä oli kaksi. Silti otettiin riskejä: ikkunan helisisi rikottaessa ja sisällä voisi olla vastarintaa. Silti mentiin kuitenkin kotiin. Se viittasi kostoon. Uhria ei ollut tapettu heti, vaan pistohaavoja oli ympäri kehoa.

Joutsenlahden mukaan nämäkin vahvistivat epäilyä ulkopuolisesta tekijästä. 

Klapi ja dna tärkeitä

Surmatalon makuuhuoneesta löytyi klapi, jossa oli uhrin ja jonkun toisen miehen dna:ta. Piti selvittää ketkä siellä ovat olleet nuohoojista, halonhakkaajiin, vieraisiin ja pikkupoikiin - kaikki mieshenkilöt. Osumia ei löytynyt ja sitten krp vakuutti, että sen dna:n oli jättänyt todennäköisesti tekijä.

- Tähän perustettiin isompi tutkintaryhmä 2007.

- Teimme krp:n ja muiden tutkijoiden kanssa päätöksen, että ryhdymme keräämään dna-näytteitä kaikista mieshenkilöistä. Tarkoitus oli sulkea pois miehiä dna:n avulla.

- Teko näytti olevan kosto. Noin 700:lta henkilöltä otettiin dna-näyte. Moni oli Lahden työpaikalta Luvaltalta.

- Meillä oli useita epäiltyjä, joiden tutkintaa olisi jatkettu, jollei dna-tutkimus olisi sulkenut heidät pois.

Kesällä 2013 dna-näyte osoittautui kuitenkin krp:n laboratorion oman tutkijan dna:ksi eli sillä ei ollutkaan mitään merkitystä jutussa.

- Se oli todella harmillista, sillä teimme todella paljon töitä dna:n eteen.

Joutsenlahden mukaan useita tutkintalinjoja suljettiin nimenomaan sen takia, että dna ei täsmännyt.

Kummalliset soitot Porvooseen

- Kävimme Jukka S. Lahden puhelintiedot tarkasti läpi. Myös sen Ulvilan alueen kaikki soitot, Joutsenlahti kertoi. Tutkijoita kummastutti se, että Lahden puhelimeen oli tullut useita soittoja Porvoon poliisilaitokselta. Lahti oli myös soitellut tähän numeroon.

- Kyse oli ns. takapäivystyksen puhelimesta, jota voi käyttää kuka tahansa. Selvitimme työvuorot ja henkilöt, jotka siellä olivat liikkuneet. Ei kuitenkaan selvinnyt mitään. Kukaan ei tiennyt tai muistanut.

- Jutussa jäi auki miksi Porvooseen soiteltiin.

Outo hukkuminen

Joutsenlahti kertoi myös eräästä muusta auki jääneestä tutkintalinjasta. Taksinkuljettajan havainnon mukaan Lahden ystävä oli tullut tekoaikaan taksilla Raumalta Poriin.

Tosin Joutsenlahden mukaan tutkimuksissa ilmeni, että mies oli ollut Helsingissä. Todistajan ja taksikuskin kertomusten välillä oli ristiriita.

Miestä ei kuultu itseään, vaan hän katosi. Hänet löydettiin seuraavana keväänä Helsingin Töölöönlahdesta hukkuneena.

Tämäkin tutkintalinja lopetettiin, kun dna näyte ei täsmännyt klapista löytyneeseen - vääräksi osoittautuneeseen - näytteeseen.

- Monia linjoja jäi jutussa tarkemmin selvittämättä tai tutkimatta dna:n takia, Joutsenlahti sanoi.

- Auki jääneitä linjoja mielestäni on, Joutsenlahti sanoi.

Syyttäjä Kalle Kulmala pyysi nimeämään jonkun vakavasti otettavan linjan.

- Voisin sen tehdä, mutta en halua ottaa sitä tässä esiin. Joutsenlahti totesi viitaten oikeussalin yleisöön.

Entä Auerin osuus?

Miksi ette epäilleet Aueria? Auerin asianajaja Juha Manner kysyi.

Joutsenlahti kertoi, että sitä tietysti tutkittiin.

- Missään kohtaa en kieltänyt ketään tutkimasta Auerin osuutta. 

- Vieläkin olen samaa mieltä kuin silloin. Mikään ei tue Auerin syyllistyyttä. Ne ovat pelkkiä olettamuksia.

- Mitään henkilökohtaista minulla ei tässäkään jutussa ole.

Joutsenlahti kertoi, että Auerille tuli ensimmäisessä kuulustelussa sairaalassa yllätyksenä Lahden kasvojen toisen puolen murskaantuminen. Auer oli purskahtanut itkuun.

Tulkinnanvarainen hätäkeskusnauha

- Kuuntelin hätäkeskuspuhelun kaksi-kolmesataa kertaa. Kun sitä kuuntelee, niin jokainen kuulee siitä nyansseja hieman eri tavalla.

Joutsenlahti kertoi, että nauhaa analysoitiin eri tahoilla ja siitä tehtiin useita hieman erilaisia litterointeja. Joutsenlahden mukaan nauhalta kuuluu, että tule apuun Annu.

- Annu oli nimi, jota Lahti käytti vaimostaan.

Sekin vaikutti siihen, että Joutsenlahden mielestä Anneli Aueria ei ollut syytä epäillä rikoksesta.

Joutsenlahti ei ihmetellyt sitä, että nauhalta ei kuulu ulkopuolisen puheääntä. - Ei ole tavatonta, että kostaja ei puhu mitään. Ei sieltä välttämättä perkeleitä tarvitse kuulua.

Joutsenlahti kertoi, että lavastusvaihtoehto otettiin huomioon. Mutta kun lavuaarista tai pesuhuoneesta ei löytynyt verta, niin se ei tukenut tällaista. - Tekijä oli ollut yltä päältä veressä.

Krp:n tutkija vakuuttui

Keskusrikospoliisin tutkija Markku Tuominen tuli mukaan, kun selvisi ettei juttua siirretä krp:lle. - Soitin krp:n Tero Haapalalle, että voisitko antaa minulle yhden kokeneen miehen selvittämään Anneli Auerin osuutta.

Haapala ensin kieltäytyi, mutta myöntyi sitten.

Lukuisissa vaikeissa henkirikostutkinnoissa mukana ollut Tuominen sai vapaasti tutustua materiaaliin ja sen jälkeen hän puhutti Aueria 2-3 päivää.

- Hän tuli takaisin ja sanoi, ettei ole tekijä. Ei ollut mitään viitteitä siitä, että Anneli Auer sopisi tekijäksi tähän juttuun.


Lue myös:

    Uusimmat