Entinen huippujalkapalloilija taistelee parantumatonta sairautta vastaan – pystyy kommunikoimaan ainoastaan silmiensä kautta: "Koska isä tulee kotiin?"

Uefa Cupin ja Super Cupin urallaan voittanut Fernando Ricksen sairastui viisi vuotta sitten parantumattomaan Lou Gehrigin tautiin. Hän antoi koskettavan haastattelun brittimedia The Guardianille

Ricksenille kerrottiin vuonna 2013, että hänellä on 18 kuukautta elinaikaa. Hän jatkaa kuitenkin taistelua sairautta vastaan ja hän haluaa samalla kasvattaa ihmisten tietoisuutta taudista. Vaikka hän pystyykin kommunikoimaan ainoastaan silmiensä kautta, antoi hän pitkän haastattelun, jossa kertoo elämästään.

– Se on vain kyse siitä, että jatkaa, ei sen suuremmasta. On olemassa ihmisiä, jotka huolehtivat minusta. Minä istun tässä ja kerron, mitä heidän tulee tehdä, Ricksen sanoo.

Hollantilainen pelasi urallaan Skotlannin Rangersissä, jossa nousi seuraikonin asemaan. Hän voitti kaksi Skotlannin mestaruutta. Sen lisäksi Ricksen on voittanut Zenitin paidassa Venäjän mestaruuden, Uefa Cupin (nykyinen Eurooppa-liiga) ja Super Cupin. Hän pelasi Hollannin maajoukkueessa 12 ottelua.

Elämä jalkapallon ulkopuolella oli vaikeaa. Hän käytti alkoholia ja kokaiinia peliuransa aikana. Ricksen ja hänen perheensä asuu Espanjan Valenciassa, mutta he ovat nyt joutuneet jäämään Skotlantiin hyväntekeväisyystapahtuman jälkeen, sillä Ricksen ei ole vielä tarpeeksi vahva matkustamaan takaisin. Hän tarvitsee myös perusteellista hoitoa.

Vaimo Veronika kertoo, että asiaa on vaikea selittää pariskunnan tyttärelle Isabellalle.

– Kun olemme kotona, kysyy hän joka päivä, että koska isä tulee takaisin. Se on minulle kaikista rankinta, Veronika sanoo.

Ricksen ei ole vielä valmis kuolemaan.

– En pelkää kuolemaa, mutta silloin, kun en pysty hengittämään sairauden takia, tunnen pelkoa. Kun en saa ilmaa olen peloissani, Ricksen sanoo.

Hollannissa eutanasia on mahdollista, mutta Ricksenille tämä ei ole vaihtoehto.

– Ymmärrän, miksi ihmiset tekevät niin, mutta se ei ole minulle. Rakastan elämää niin paljon, en ole vielä valmis lähtemään, Ricksen päättää.

Lou Gehrigin taudissa ihmisen aivojen, aivorungon ja selkäytimen hermosolut kuolevat. Tämä johtaa lihasten heikkenemiseen ja halvaantumiseen. Siihen ei ole parannuskeinoa, mutta on olemassa lääke, joka hidastaa sen etenemistä. Edesmennyt fyysikko Stephen Hawking sairasti tautia yli 50 vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat