Enter testaa: 1000 euron DTK-mikro

DTK on suomen viidenneksi myydyin PC-merkki. Turkulaisen valmistajan mallistoon kuuluu myös pieniä, A-Cuben nimellä kulkevia koneita, jotka on koottu Shuttlen pieneen ja eleganttiin alumiinirunkoon. 15-tuumaisella paneelinäytöllä varustettuna A-Cube on pieni paitsi hinnaltaan, myös kooltaan.

A-Cuben suorittimeksi on valittu AMD:n uutta sukupolvea edustava Duron, prosessori, jonka teho ilmoitetaan Athlon XP prosessoreista poiketen todellisella kellotaajuudella, joka tässä tapauksessa on 1,8 gigahertsiä. Yhdistettynä 333 megahertsin DDR-muistiin suoritin antaa kokoonpanolle suhteellisen raskaaseenkin hyötykäyttöön riittävästi puhtia.

Hinnan painamiseksi alas muistia on valitettavasti vain 256 megatavua, mikä alkaa olla vaativampia sovelluksia ajatellen turhan vähän. Emolevyn tyhjä muistipaikka tekee tosin muistin myöhemmästä kasvattamisesta helppoa. Mikään pelitykki 1000 euron koneemme ei ole, sillä kuvan näytölle tuottaa hoitaa nVidia nForce2 piirisarjaan integroitu ohjain, jonka tehot eivät nykypeleissä enää päätä huimaa. Hieman vanhempien pelien ystäville ja hyötykäyttöön piirisarjan rahkeet riittävät kuitenkin hyvin.

Koneen alhainen hankintahinta näkyy myös kiintolevyssä, joka on monessa käytössä nykyisin jo melko ahdas 40-gigainen. Nopeuden puolesta Samsungin valmistamassa levyssä ei ole valittamista, sillä se pyörii 7200 kierroksen minuuttinopeudella kaikkein halvimpien kiintolevyjen 5400 kierroksen sijasta. Koneen toinen massamuisti on LG:n valmistama asema, joka lukee DVD-levyjä 16X-nopeudella ja kirjoittaa CD-R-levyjä 48X-vauhdilla.

Kokoonpanon mukana toimitettu näyttö on BenQ:n 15-tuumainen FP557s-nestekidepaneeli. Monitori kuuluu paneelinäyttöjen halvimpaan luokkaan, mikä näkyy jonkin verran sen laadussa. Vaaleiden värien sävykkyys alkaa kadota, jos kirkkaussäätö asetetaan kovin korkeaksi, joten BenQ on parhaimmillaan melko himmeissä valaistusolosuhteissa. Huonosta näytöstä ei siltikään ole kyse, sillä useimmissa hyötykäyttötarkoituksissa terävä paneeli puolustaa paikkaansa kookkaita ja vertailussa epäteräviä kuvaputkinäyttöjä vastaan.

A-Cuben ääniominaisuudet ovat itse koneen puolesta hyvät, sillä äänipiirin toistossa ei ole korvin kuultavia häiriöitä, ja keskusyksikön etupaneelissa on myös optinen digitaaliäänen lähtöliitäntä. Mukana seuranneen Trustin kaiutinpaketin eduksi voidaan laskea lähinnä halpa hinta, sillä sen äänenlaadusta ei hyvää sanottavaa juuri löydy. Erittäin heppoisen tuntuisten satelliittikaiutinten toistoa tuskin ainakaan auttoi toisen satelliitin sisällä kaliseva, ilmeisesti kuljetuksessa irronnut osa.

Koneen hintaluokkaan nähden niin keskusyksikön koko ja materiaali kuin paneelinäyttökin voidaan laskea suorastaan ylellisyydeksi. Niinpä kokonaisuuteen sopivat mainiosti myös langattomat ohjainlaitteet, jotka tässä tapauksessa ovat Logitechin valmistamat. Perinteinen pallohiiri häviää tarkkuudessa optisille versoille, mutta näppäimistön tuntumassa ei ole valittamista.

Ohjelmistopuolella mukaan on mahtunut käyttöjärjestelmän ja aseman kylkiäinä seuranneiden Neron ja PowerDVD:n lisäksi vain Normanin virustorjuntaohjelmisto. Moni käyttäjä ei kuitenkaan uudelta koneelta juuri muita oheisohjelmia välttämättä kaipaakaan.

DTK A-Cube Duron Prosessori: AMD Duron 1800 MHz Muisti: 256 Mt DDR 333 MHz Näytönohjain: nVidia nForce2 (integroitu) Kiintolevy: Samsung PL40 40 Gt Optinen asema: LG CD-RW/DVD 48X/16X Näyttö: BenQ FP557s 15 TFT Kaiuttimet: Trust 1600P 2.1 Ohjainlaitteet: Logitech Cordless Desktop Black Ohjelmistot: Windows XP Home, Norman Virus Control USB-portteja: 4 Hinta: 1039 euroa Edustaja: Dacco Oy, puh. (02) 274 0000

Lue myös:

    Uusimmat