Mainos

Ensin soi Koiviston puhelin – näin MTV kertoi Bushin ja Gorbatshovin vierailun ripeästä valmistelusta: "Pieni Suomi teki sen taas"

2:30

Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton valtionpäämiehet tapasivat Helsingissä vuonna 1990. MTV kertoi tapaamisen valmisteluista Sunnuntairaportti-ohjelmassa.

Vesa Kallionpään videojuttu tapaamisen valmisteluista alkaa dramaattisesti Jean Sibeliuksen Finlandian puhaltimien töräyttelyillä. Kamera zoomaa Presidentinlinnan ikkunaan. Joku vastaa puhelimeen.

”Koivisto!”

Presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin tapaavat Helsingissä 16. heinäkuuta, mutta on sitä aiemminkin käyty Suomessa asti turisemassa.

Yhdysvaltojen presidentti George H. W. Bush ja Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatshov saapuivat syyskuussa 1990 Suomeen keskustelemaan Kuwaitin kriisistä.

Helsingin poliisien lomat paloivat

– Presidentti Bushin ja presidentti Koiviston viimeviikkoinen puhelinkeskustelu aloitti Suomessa ennennäkemättömän nopeat kokousjärjestelyt, Kallionpää jatkaa.

Ulkoministeri Pertti Paasio on perunut Itävallan-matkansa, minkä lisäksi myös Helsingin poliisien lomat ja vapaapäivät ovat palaneet sen sileän tien.

Finlandia-talossa järjestetyn lehdistötilaisuuden puitteet luotiin nopeassa aikataulussa ja kaikesta päätellen työtunteja säästelemättä.

– Tehtaat muuttivat normaalituotantoaan ja ihmiset työvuorojaan. Muutaman kuumeisen päivän Suomi pani parastaan, Kallionpää sanailee, ja Finlandia palaa jälleen taustamusiikiksi.

"Pieni Suomi teki sen taas"

Juttu valottaa myös kokouksen mittavia turvajärjestelyjä.

Helsingin huippukokousta kiiteltiin jälkikäteen onnistuneista järjestelyistä pikaisesta aikataulusta huolimatta.

– Ja siltä vain näyttää, että omaan virkavaltaiseen ja turhantärkeään tyyliinsä pieni Suomi teki sen taas, Kallionpää ylistää.

– Nimittäin uuden maailmanennätyksen. Tällä kertaa historiallisen huippukokouksen järjestelyissä.

Kuvaan ilmestyy Bushia kuljettava Air Force One, joka laskeutui Helsinki-Vantaalle Finlandian kauniiden viulujen säestyksellä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.