Mainos

Ensimmäiset suomalaissotilaat Irakiin tällä viikolla – Suomestakin tulee nyt "Isisin vihollinen"?

Suomi lähettää enintään 50 sotilasta kouluttamaan kurdien peshmerga-joukkoja Pohjois-Irakiin. Kurdijoukot taistelevat alueella parhaillaan äärijärjestö Isistä vastaan. 

Suomen osallistuminen Isisin vastaiseen operaatioon sisältää joitain riskejä. Suurimpana uhkana Puolustusvoimat pitää sotilaiden läheisiin kohdistuvaa vaaraa. Siksi sotilaiden henkilöllisyyttä varjellaan tiukasti ja mediaesiintymiset rajataan.

– Länsimaista on lähtenyt satoja Isis-taistelijoita. Emme voi ottaa riskiä, että sotilaiden läheiset joutuisivat uhkan tai uhkailujen kohteeksi, sanoo Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Petri Hulkko.

 Peshmergat ovat vapaaehtoinen armeija 

Suomen kouluttamat peshmerga-joukot vastaavat Irakin autonomisen kurdialueen puolustamisesta.

Joukot toimivat vapaaehtoispohjalta, eli ne eivät ole organisoitu armeija.

Joukkoihin kuuluu niin kurdipuolueiden aseellisia joukkoja, klaaniryhmiä ja militioita. Peshmergojen riveissä taistelee myös naisia. Naistaistelijoiden määrä on arviolta joitakin satoja.

Peshmergat ovat olleet suhteellisen menestyksellisiä taistelussaan äärijärjestö Isistä vastaan. Niitä on pidetty myös Irakin armeijaa motivoituneempana ja henkisesti yhtenäisempänä joukkona.

– Joukkojen johtamisessa ja organisoinnissa on kuitenkin puutteita. Tätä Suomi pyrkii koulutuksella parantamaan, sanoo Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Petri Hulkko.

– Tämä on siinä mielessä ainutlaatuinen tilanne. 

Isis on uhannut iskuilla länsimaita, jotka taistelevat sitä vastaan. Onko Suomi Isisin vihollinen operaatioon osallistumisen takia?

– Voi olla. Operaatioon osallistuu kuitenkin Suomen lisäksi yli 60 maata.

Erbil suhteellisen turvallinen 

Ensimmäiset suomalaissotilaat lähtevät Irakiin jo tällä viikolla. Suomen antama koulutus tapahtuu kurdialueen pääkaupungissa Erbilissä ja sen läheisyydessä. 

Irakin mittakaavassa Erbiliä pidetään suhteellisen turvallisena. Kaupungissa on tehty yksittäisiä pommi-iskuja. Huhtikuussa autopommi tappoi kolme ihmistä Yhdysvaltain konsulaatin liepeillä.

Isisin iskut koalitiota vastaan ovat mahdollisia, mutta pääasiallinen kohde ovat todennäköisesti kurdijoukot.

Tukikohdan turvallisuudesta vastaavat lähialueilla suomalaiset ja kauempana kurdien peshmerga-joukot. Suomalaiset liikkuvat Irakista vuokratuilla panssariajoneuvoilla.

Lähtijöitä oli helppo löytää 

Koulutuksen painopiste on jalkaväkikoulutuksessa. Koulutus on Suomen keino osallistua kansainväliseen rintamaan Isisin heikentämiseksi, sanoo Hulkko. 

Operaatiota johtaa Saksa, mutta jokainen maa päättää itse, miten haluaa osallistua. Joukkojen asemasta ei ole kansainvälistä sopimusta. Suomi on sopinut asiasta Irakin kanssa nootein.

Hulkon mukaan halukkaita lähtijöitä oli jopa helppo löytää. Operaatioon osallistuvat sotilaat ovat kokeneita rauhanturvaajia.

– Alue on Afganistania turvallisempi. Tilanne kuitenkin elää jatkuvasti, ja joukkojen toimintaa rajataan tarpeen mukaan. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.