Mainos

Ensiarviot Pohjantähti-elokuvasta myönteisiä

Timo KoivusalonVäinö Linnan tekstiin perustuva Täällä Pohjantähden alla saa odotetun ensi-iltansa perjantaina. Koskelan työväenperheestä kertovaa romaanisarjaa ei ole filmattu yli 40 vuoteen ja suurelokuvasta toivotaan nostetta kotimaiselle elokuvalle, joka laahaa vielä tämän vuoden katsojatavoitteiden perässä.

Koivusalon viisi vuotta tekemä elokuva on uskollinen Linnan tekstille ja ensiarviot ovat myönteisiä.

Ohjaaja on myös itse helpottunut: 18 000 myytyä ennakkolippua näinä aikoina on merkki siitä, että Pohjantähti aiheena kiinnostaa yhä.

- Silloin kun julkaisin tiedon Pohjantähden tekemisestä, niin kuulin jopa sellaisia kommentteja, että tämä aihe olisi vanhentunut sen takia, että talouskasvun myötä kahtiajako maailmassa on katoamassa. Sanottiin, että olemme vääjäämättä menossa kohti sellaista onnelaa, jossa eriarvoisuus katoaa ja niin poispäin. Kuinka naiivilta se tuntuukaan nyt viisi vuotta myöhemmin tänä päivänä, Koivusalo toteaa

Pohjantähti on selkeä onnistuminen. Aikakausi ja ympäristö ovat uskottavia, kuvaus ja leikkaus toimivat ja näyttelijätyö on laadukasta. Edes muistikuva Edvin Laineen legendaarisesta elokuvasta ja Aarno Sulkasesta Akseli Koskelana ei pyri pintaan.

- Aarno Sulkanen kävi myös katsomassa elokuvan ja tuli sitten elokuvan jälkeen kiittelemään. Kyllä se on suurin liitos, mitä voi saada, kertoo Akseli Koskelaa Koivusalon elokuvassa näytellyt Ilkka Koivula.

Koivusalo on puristanut tarinaan paljon tapahtumia, jotta nuoretkin, jotka eivät ole lukeneet Väinö Linnan trilogiaa, pysyvät kärryillä. Tosin huiputkin jäävät näin loivemmiksi, mutta Linnan teksti kantaa.

- Ymmärrän hyvin Väinö Linnan tunteen, kun hän on lyönyt viimeisen pisteen kolmannen osan perään, että sen jälkeen ei ollut enää tarvetta sanoa. Siinä on kaikki. Siinä on meidän suomalaisten tarina ja hyvin tarkka, universaali ihmiskuvaus, Koivusalo pohtii.

Katso Terhi Hyvärisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.