Ensi viikolla alkaa kesä – aurinko paistaa jo yhtä voimakkaasti kuin Kanarian saarilla talvella

Ilmojen haltiat hellivät suomalaisia ensi viikolla kesäisillä lämpötiloilla ja auringonpaisteella.

Vapun kaunis ja lämmin sää on antanut esimakua siitä, mitä ensi viikolla tuleman pitää. Sää lämpenee entisestään, ja auringonpaistetta ja kesäisiä lämpötiloja riittää Etelä-Lapin korkeudelle saakka.

MTV:n meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että lämpötilat nousevat paikoin jo 20 asteeseen.

– Hyvin lämpimältä ja poutaiselta näyttää. Ja mitä pidemmälle viikkoa mennään, sitä korkeampia päivälämpötilat ovat. Eli jos alkuviikolla ollaan vielä 15 asteen tuntumassa, viikon puolessa välissä 20 asteen raja voidaan jo etelässä paikoin rikkoa.

Pohjoisessa Suomessa on Mäntykannaksen mukaan ajoittain viileämpää. Keski- ja Pohjois-Lapissa lämpötila vaihtelee 10 asteen molemmin puolin. Siellä on myös muuta maata epävakaisempaa.

Hellettä Mäntykannas ei sentään Suomeen vielä lupaa.

– Helteistä ei ole vielä viitteitä, mutta vuoden ensimmäistä 20 asteen rikkoutumista pidän ensi viikolla hyvin todennäköisenä.

Vaikka päivät ovat ensi viikolla laajalti lämpimiä, yöt voivat olla vielä varsin vilpoisia.

– Kun eletään vasta toukokuun alkupuolta, selkeässä ja heikkotuulisessa tilanteessa yölämpötila laskee. Paikoin käydään lähellä nollaa. Eli jos on jo joitain istutuksia maassa, ne kannattaa yöllä peittää.

Älä käräytä naamaasi!

Mäntykannas varoittaa hullaantumasta lämpimästä ja aurinkoisesta säästä liikaa – ainakaan suojautumatta.

– UV-säteily alkaa olla jo sitä luokkaa, että aurinkorasvaa kannattaa laittaa ihon suojaksi.

Etelässä auringon säteilyindeksi on Mäntykannaksen mukaan neljän luokkaa. Korkeimmillaan indeksi kohoaa Suomessa keskikesällä kuuteen.

– Suojautuminen kannattaa silloin, kun UV-säteily ylittää indeksin 3. Etelä-Suomessa aurinko paistaa tällä hetkellä keskimäärin samalla teholla kuin Kanarian saarilla talvella.

Ei uusia lämpöennätyksiä

Kevään toistaiseksi korkein lämpötila mitattiin eilen iltapäivällä Lieksan Lampelassa, jossa elohopea kipusi +19,8 asteeseen.

Tänään uusia ennätyksiä ei syntynyt, mutta ensi viikolla 20 raja menee siis todennäköisesti rikki.

Sää pysynee sen jälkeenkin lämpimänä.

– Periaatteessa muodostumassa oleva sääasetelma näyttää aika vahvalta. Voi olla, että se ei ihan heti muutu miksikään. Meillä ovat ihan hyvät mahdollisuudet pidemmällekin lämpöiselle jaksolle, Mäntykannas arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat