Mainos

Ensi kesän kuumin aurinkolasimuoti – katso kuvat!

Suuret linssit, kapeat aisat ja koristeettomuus ovat naisten aurinkolasien kulmakivet.

Audrey Hepburn sekä Jackie Onassis ovat tyylikkään diivailevan, klassisen muodin suunnannäyttäjiä. Vahvassa nousussa ovat nyt 80-luvun mallit. Niissä flirttiä silmäkulmaan tuovat kissansilmä- ja perhosensiipivaikutteiset muodot.

Muodikkain mies pukeutuu pieniin ja pyöreähköihin retrolaseihin. Värit ovat rauhallisia ja klassisen tummia; nuorisomalleissa sen sijaan leikitellään railakkaammilla väreillä.

Pyöreä, pehmeä ja kevyt

Naisten aurinkolasimuoti on klassisten muotojen inspiroimaa. Retrovaikutteisessa muotoilussa liikutaan 70-luvun kulmikkuuden sekä 60- ja 80-lukujen pehmeämpien muotojen välillä. Trendeistä vahvin on 80-luvun muotoilu, jossa linssikoko on suuri ja linssin muoto epäsymmetrinen: alareuna on pyöreä ja laskeutuu alas poskille. Yläreuna joko aivan suora tai hieman kissamaisesti ylöspäin suippeneva. Tältä aikakaudelta on vaikutteena myös perhosensiipimuoto, jossa linssi levenee ulkoreunoja kohti. Myös kissansilmävaikutteita näkyy monissa malleissa. Sangat ovat kapeita ja valtaosin koristeettomia.

Muotitalojen aurinkolasimallistoissa pilkahtavat koristeet ovat useimmiten kyseisen muotitalon ornamentteja eli samoja kuvioita kuin esimerkiksi laukuissa. Koristeet ovat kuitenkin edelleen vain korostuksena, eivät pääosassa.

Klassisten mallien värit ovat nekin turvallisia klassikkoja. Mustan rinnalla on vahvasti tumma ruskea sekä kilpikonnankuorikuviointi, ja muovimateriaalit ovat usein läpikuultavia. Muita hienostuneita värejä ovat erityisesti tumma havanna ja kiiltävä musta. Väriyhdistelmät ovat nekin rauhallisia: musta/harmaa, hiekka/tumma oliivi, bordeaux/musta, pronssi/sininen, havanna/kulta, puuteri/suklaa. Retrovaikutusta on helmiäisen käyttö.

Trendimies 50-luvulta

Miesten tärkeimmät aurinkolasivaikutteet tulevat erityisesti 50-luvulta: pienet pyöreähköt retromallit ovat miesten trendiykkönen. Ne seuraavat aikakauden suosikin, intellektuellin clubmaster-tyylin, henkeä.

Modernimmat veljet uudistavat ilmeensä kookkaammilla malleilla, joissa on pilotti- ja pisaravaikutteita. Nämä aurinkolasit ovat itsetietoisen maskuliinisia, ja usein käytetty kaksoisnenäsilta tuo malleihin vielä lisäsärmää.

Värit ovat valtaosin tummia, erityisesti ruskeaa on paljon, mutta kehyksen sisäpuolella saattaa piillä vaikkapa punainen yllätys! Muita hillittyjä värejä ovat hunaja ja sammalenvihreä. Vähissä värikkäissä aurinkolaseissa yhdistelminä ovat esimerkiksi violetti ja keltainen.

Nuorisomuoti villiintyy väreistä

Nuorisolle aurinkolasit ovat keskeinen asuste. Valmistajien mallistoissa nuorisolle on suunnattu raikkaita, usein muita mallistoja värikkäämpiä aurinkolaseja. Värit tuodaan kuitenkin esille maltilla; ne ovat enemmän aksentteina kuin pääosassa.

Kehysvärejä ovat mm. oranssi, turkoosi, vihreä ja punainen sekä sporttityylinen raidoitus ja värikkäät printti- ja kukkakuviot. Myös raikkaan punavalkoiset yhdistelmät kuuluvat kesämuotiin.

Tärkein muoto nuorille miehille on pilotti, mutta unisex-mallina se sopii hyvin myös nuorille naisille. Keskeistä ovat suuret linssit sekä selkeä retrovaikutelma.


(MTV3/Helmi)

Kuvat: Optisen alan tiedotuskeskus/Optometria.fi

Lähde: Optisen alan tiedotuskeskus

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.