Mainos

Ennätyshelteet toivat Australiaan huolen sähkönjakelun turvaamisesta

Australiassa toistuvat ennätyshelteet ja niiden keskellä iskevät sähkökatkot ovat lietsoneet huolta sähkönjakelun turvaamisesta tulevaisuudessa.  

Australiaa koettelivat viime viikon lopulla helleaallot, joiden aikana kulutuksen äkkinousun aiheuttamista sähkökatkoista varoitettiin ympäri maata.  

Maanantaina 18 australialaista energia-alaa, investoijia, kuluttajia, sekä sosiaali- ja ympäristöjärjestöjä edustavaa tahoa julkaisi yhteislausunnon, jossa maan päättäjiä vaaditaan lopettamaan puoluepoliittinen köydenveto ja laatimaan Australialle kattava pitkän linjan energiapolitiikka.  

Allekirjoittajien mukaan poliittisen syyttelyn keskellä keskustelu pitkän jänteen energiaratkaisuista on jätetty käymättä. Epävarmuus on tuhonnut sijoittajien halut investoida Australian energiasektoriin, aiheuttanut hintojen nousua ja nakertanut energian tuotannon luotettavuutta, vetoomuksessa sanotaan.  

– Puoluepolitiikalle ei yksinkertaisesti ole sijaa, kun Australian energiajärjestelmän luotettavuus, edullisuus ja vakaus ovat vaakalaudalla.  

Poliittisissa puheenvuoroissa kysymys Australian energiatuotannosta näyttäytyy usein uusiutuvan energian ja hiilivoiman vahvana vastakkainasetteluna.  

Oppositio syyttää pääministeri Malcolm Turnbullin liberaalien ja kansallispuolueen koalitiohallitusta hiiliteollisuuden tukemisesta ja uusiutuvien energiamuotojen käytön jarruttamisesta sähkönkuluttajien ja ympäristön kustannuksella.

Hallituksen mukaan uusiutuvan energian käytön merkittävä lisääminen vaarantaisi sähkönjakelun varmuuden ja nostaisi sähkön hintaa.

Tuulivoimaa syytettiin suotta jättisähkökatkosta

Maanantaina kävi myös ilmi, että liberaalipuoluetta edustava pääministeri Malcolm Turnbull ja hänen varapääministerinsä, kansallispuolueen Barnaby Joyce syyttivät vastoin asiantuntijaneuvoja uusiutuvaa energiaa viime vuonna tapahtuneesta jättimäisestä sähkökatkosta Etelä-Australiasta.

Viime syyskuussa sähköt katkesivat koko osavaltiosta myrskyn kaadettua parisenkymmentä voimajohtopylvästä. Turnbull ja Joyce liittivät sähkökatkon jälkeen antamissaan lausunnoissa toisiinsa jakelukatkon ja osavaltion suuren riippuvaisuuden tuulivoimasta.

Australialaismedian haltuunsa saamista asiakirjoista ilmenee kuitenkin, että hallitus sai asiantuntijatahoilta suurkatkon jälkeen arvion, ettei uusiutuvaa energiaa voi syyttää katkosta, vaan todennäköinen syy oli myrskyvaurioiden aiheuttama ketjureaktio.

Asian tultua julki Turnbull myönsi, ettei tuulivoima ollut syynä Etelä-Australian suurkatkoon.

Opposition mukaan paljastus osoittaa hallituksen pelaavan poliittista peliä Australian energiakriisillä.

– Hän (Turnbull) ei pelkästään valehdellut kansakunnalle, vaan teki niin hätätilanteessa, työväenpuolueem energiavastaava Mark Butler syytti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.