Englanti mursi vuosikymmeniä jatkuneen kirouksen – futislegenda hyvästeli yhden lajihistorian tunnetuimmista lausahduksista: "Lepää rauhassa"

Englannin entinen maajoukkuehyökkääjä, nykyinen tv-kommentaattori Gary Lineker oli muiden brittien tavoin äärimmäisen iloinen ja onnellinen, kun Englanti kaatoi Saksan jalkapallon EM-kisojen neljännesvälierissä.

Englanti voitti toistaiseksi ainoan maailmanmestaruutensa vuonna 1966 kaatamalla Wembleyllä pelatussa MM-finaalissa Länsi-Saksan jatkoajan päätteeksi maalein 4–2.

Tuon heinäkuisen lauantai-illan jälkeen Englanti ja Saksa olivat ennen tätä kohdanneet arvokisojen pudotuspeliotteluissa kaikkiaan neljä kertaa, ja Saksa oli voittanut näistä otteluista jokaisen.

Vuonna 1990 Länsi-Saksa kaatoi Englannin MM-välierissä  ja voitti neljä päivää myöhemmin kolmannen maailmanmestaruutensa. Tuon välieräottelun jälkeen Lineker lausui sanat, joista on tullut 30 vuodessa yhdet jalkapalloilevan maailman tunnetuimmista – jopa ne kaikkein tunnetuimmat.

– Jalkapallo on yksinkertainen peli. 22 pelaajaa jahtaa palloa 90 minuuttia, ja lopulta Saksa voittaa.

Vuoden 1990 MM-kisojen jälkeen meni kuitenkin 24 vuotta ennen kuin Saksa saavutti seuraavan suurvoittonsa vietyään maailmanmestaruuden Brasiliassa 2014.

Kolme vuotta sitten Venäjällä Saksan tie MM-lopputurnauksessa oli nousta pystyyn jo alkulohkon toisessa ottelussa, kun Ruotsi johti avausottelunsa Meksikolle hävinnyttä Saksaa puoliajalla 1–0. Toisella jaksolla Saksa tuli tasoihin, mutta Jerome Boatengin toinen keltainen kortti 82. minuutilla pakotti Saksan alivoimalle. Toni Kroos onnistui kuitenkin maalinteossa viidennellä lisäaikaminuutilla, ja Saksan haave jatkopaikasta pysyi kuin pysyikin hengissä viimeiseen alkulohko-otteluun saakka.

Tuolloin Lineker päivitti 28 vuotta vanhaa lausahdustaan.

– Jalkapallo on yksinkertainen peli. 22 pelaajaa jahtaa palloa 82 minuuttia, ja saksalaiset saavat punaisen kortin, joten 21 pelaajaa jahtaa palloa 13 minuuttia, ja lopulta Saksa voittaa jollain v***n tavalla, hän tviittasi.

Nyt, Englannin pitkään odotetun Saksa-voiton jälkeen, Lineker on taas tarttunut vanhaan lausahdukseensa.

– Luulenpa, että nyt oli se hetki, kun "Saksa voittaa aina" -lausahdus hyvästeltiin. Lepää rauhassa, Lineker tviittasi.