Energiayhtiö tyrmäsi Saksan hallituksen ydinvoimasuunnitelman – ministeriön mukaan kyse on väärinymmärryksestä

Saksa aikoo jatkaa kahden maan etäosassa sijaitsevan ydinvoimalan käyttövalmiutta ensi huhtikuuhun 2:06
Näin MTV Uutisten kirjeenvaihtaja kommentoi Saksan ydinvoimapäätöstä.

Saksassa Isar 2 -ydinvoimalaa operoiva E.ON-yhtiö sanoo, että ydinvoimalaa ei ole teknisesti mahdollista pitää niin sanotusti reservissä. Saksan talousministeriön mukaan yhtiöllä on väärä käsitys asiasta.

Saksa ilmoitti maanantaina aikeestaan pitää kolmesta ydinvoimalastaan kaksi käyttövalmiudessa ensi huhtikuuhun asti. Aiemmin suunnitelmana oli sulkea ydinvoimalat vuoden loppuun mennessä ja luopua niistä kokonaan.

Saksan talousministeriön mukaan E.ON ei ole ymmärtänyt asiaa oikein. Uutistoimisto Reuters on nähnyt kirjeen, jonka ministeriö on lähettänyt yhtiölle.

Kirjeen mukaan joulukuussa päätetään, onko voimaloiden käyttöä tarvetta jatkaa. Jos on, yhden tai molempien voimaloiden käyttöä voitaisiin jatkaa. Vaihtoehtoisesti voimalat voitaisiin käynnistää uudelleen tammi- tai helmikuussa.  

E.ON näyttää siis olleen siinä käsityksessä, että voimalaa jatkuvasti sammutettaisiin ja käynnistettäisiin tarpeen mukaan.  

Suomessa Saksan päätöstä on arvostellut Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

– Pidän käsittämättömänä, että Saksa aikoo pitää vain kahta ydinvoimalaa vain varalla. Niitä kaikkia kolmea pitäisi ajaa läpi talven, jotta kaasulla ei tarvitsisi tehdä niin paljon sähköä. Kaasua yritetään säästää kaikin muin tavoin paitsi tällä halvimmalla, Leskelä kirjoitti Twitterissä.

Juttua päivitetty 7.9. klo 17.30: Lisätty tieto ministeriön kirjeestä. 

Lue myös:

    Uusimmat