Mainos

Energiatehokas rakentaminen on Suomen valtti Venäjällä

Suomi on maailman huippumaita energiatehokkaassa rakentamisessa. Meillä on siinä paljon annettavaa Venäjälle, sanoo Pietarin uuden uuden innovaatiokeskuksen johtaja Timo Koponen.

Pietarissa avataan tiistaina innovaatiokeskus, jonka tarkoitus on vahvistaa Suomen ja Venäjän välistä yhteistyötä taloudessa ja tutkimuksessa. FinNode Venäjä -keskus seuraa myös, mihin tutkimusalueisiin Venäjä keskittyy ja mitä maan markkinoilla tapahtuu.

Suomi tarjoaa FinNoden kautta ulkomailla kontakteja niillä aloilla, jotka suomalaisessa osaamisessa kiinnostavat. Samalla tehdään Suomea tunnetuksi ja kerätään verkostoa niillä alueilla, missä meillä tarvitaan lisää osaamista.

Suomella on vastaavat innovaatiokeskukset jo Kalifornian Piilaaksossa ja Kiinassa Shanghaissa.

Venäjä syytää rahaa nanokeksintöihin

Suomen vahvuus Venäjällä on Koposen mukaan ehdottomasti energiaa säästävä rakentaminen. Naapurimaassa puolestaan kiinnostaa erityisesti nanoteknologia, jonka tutkimukseen Venäjä panostaa isolla kädellä.

- Nanoteknologia on Venäjällä nyt pinnalla. Kiinnostusta kuvastaa se, että maan uusi nanoteknologian konserni on saanut lähes rajattomat määrärahat, Koponen kertoo.

Nanoteknologia tarkoittaa atomitason kokoisten rakenteiden teknologiaa. Sillä uskotaan olevan tulevaisuudessa suuri merkitys esimerkiksi elektroniikka-alalla.

Pietarin innovaatiokeskuksen painopisteiksi ei kuitenkaan ole valittu mitään tiettyjä aloja. Yhteistyö kehittyy luonnostaan siihen suuntaan, missä yhteistä kiinnostusta on eniten.

Keskus ei ole valtiolle suuri investointi. Työ- ja elinkeinoministeriön aluekehitysjohtaja Antti Valle kertoo, että FinNode -verkosto pyörii parinsadantuhannen euron budjetilla. Työntekijöitä Pietarissa on alkuvaiheessa neljä.

FinNode Venäjän avaa tiistaina työ- ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.).

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.