Energiatehokas eristys Valkeakosken passiivitalossa

Passiivitalon lämmöneristys toteutetaan tehokkaalla ja ohuella polyuretaanilevyllä.

Passiivitalon on oltava täysin ilmatiivis. Ovien ja ikkunoiden on oltava lämmöneristysarvoltaan erityisen hyviä ja ilmanvaihtolaitteiston varustettu tehokkaalla lämmön talteenotolla. Kodinkoneet ja valaistus on valittava huolellisesti, sillä niiden vaikutus talon kokonaisenergiankulutukseen on huomattava.

Myös talon massiivisuus vaikuttaa paljon: massa varaa lämpöä itseensä, joten ulkolämpötilan vaihtelut vaikuttavat raskaaseen taloon hitaammin kuin kevytrakenteiseen. Siten esimerkiksi Valkeakosken TV-talon kaltaisen tiilitalon sisälämpötila on helpompi pitää tasaisena.

Taloa rakennuttava Timo Laine ei ole kokenut passiivitalon rakentamista erityisen vaikeana tai vaativana.

– Kun asioihin perehtyy, se ei ole sen kummempaa kuin muukaan rakentaminen. Se vaatii tietyissä vaiheissa hieman suurempaa tarkkuutta ja huolellisuutta, mutta on varmasti kaikkien tehtävissä.

Eristepaksuus pysyy järkevänä

Talon eristys on toteutettu polyuretaanilevyillä. Se on itsestään sammuva materiaali, jonka paloturvallisuus on samanlainen kuin muidenkin eristeiden. Alapohjassa ja katossa eristekerroksen paksuus on 34 cm, seinissä 24 cm. Rakenteet pysyvät ohuina, vaikka lämmöneristyskyky vastaa tuplasti paksumpaa tavanomaista eristettä.

– Esimerkiksi seinissä vaadittaisiin noin 45 cm perinteistä eristekerrosta, mikä tarkoittaisi tämän kokoisessa talossa pariakymmentä neliötä lisää pinta-alaa, laskeskelee SPU Systems Oy:n varatoimitusjohtaja Janne Jormalainen.

– Siitä seuraisi aikamoinen kustannuslisä, kun katto ja lattia kasvavat saman verran.

Polyuretaanilevy on kovaa materiaalia, joka ei jousta samalla tavalla kuin vaikkapa villa. Reunavuotojen vaara onkin otettava erityisesti huomioon, jotta rakenne toimisi toivotulla tavalla.

– Saumat tiivistetään saumavaahdolla, joka on elastinen materiaali, Jormalainen kertoo.

– Saumoista tulee tiiviitä, mutta ne antavat myös tarvittaessa periksi, jos rakenteessa tapahtuu elämistä. Rakenne on tiivis kymmenien vuosien jälkeen.

Rakennusfysiikkaan kiinnitettävä erityistä huomiota

Tiiveys ja lämmöneristävyys tuovat mukanaan uusia haasteita, kun ilma ei virtaakaan rakenteiden läpi totutulla tavalla. Julkisivupintojen kuivuminen ja pakkasrapautuminen saavat aivan uutta merkitystä.

– Kun ulkovaipassa lisätään lämmöneristeen paksuutta, on huomioitava myös rakennusfysiikka, painottaa energia- ja lvi-tekninen suunnittelija Risto Pääjärvi Senewa Oy:stä.

– Heti alkuvaiheessa, energiateknisen tarkastelun jälkeen on esimerkiksi tarkastettava, ovatko ulkovaipan eristepaksuudet sellaiset, ettei kastepiste satu missään lämmöneristeen kohdalle.

Onko Suomessa jo nämä asiat hallitsevia suunnittelijoita?

– Olemme kehittäneet passiivi- ja matalaenergiarakentamisen ratkaisuja Tampereen teknillisen yliopiston kanssa vuosikausia, Jormalainen kertoo.

– Meillä on tarvittavat, testatut ratkaisut. Tälläkin hetkellä rakennamme eri puolilla Suomea useita passiivienergiataloja, joissa niitä käytetään.

Mutta totta kai passiivirakentaminen on Suomessa uutta, ja silloin suunnittelijapuolen kokemus korostuu.

Lisätietoja:

SPU Systems Oy

www.spu.fi

Lue myös:

    Uusimmat