Energia on nyt kalliimpaa kuin koskaan 2000-luvulla

6:34
Näin sähkön hinnan raju nousu näkyy suomalaisten arjessa.

Energian hinta on nyt kalliimpaa kuin koskaan 2000-luvulla. Tilastokeskus tarkisti MTV Uutisten pyynnöstä, miten energian hinta on aiemmin suhteutunut suomalaisten tuloihin.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Harri Nummila kertoo MTV:lle, että kuluttajaindeksin tietokantataulukkoon on kirjattu energian hintoja koskevia tietoja vuodesta 2000 lähtien. Kun luokkaa "sähkö, kaasu ja muut polttoaineet" verrataan ansiotasoindeksin kehitykseen, selviää, että energian hinnat ovat kokonaisuutena nyt korkeimmillaan mittauksen alusta lähtien.

Tarkastelemalla yksittäisiä energialuokkia asiaa voidaan katsoa vieläkin pidemmälle.

Polttonesteiden hinnoista Tilastokeskuksella on tietoa vuodesta 1988 lähtien.

– Dieselöljyn hinnat ovat nyt suhteessa ansiotuloihin korkeimmillaan vuodesta 1988 alkaen, mutta bensiinin hinta kävi vuonna 2000 yli kahden euron tasolla ansiotason muutos huomioituna.

– Jos mennään ajassa tarpeeksi kauas taaksepäin, polttonesteet ovat olleet nykyistä kalliimpia 1970-luvun öljykriisien aikana ja sitä ennenkin, koska tulotaso on ollut paljon alhaisempi. Mutta niin pitkälle taaksepäin ei virallisista tilastoista saa suoraan vastausta, yliaktuaari Harri Nummila pohtii sähköpostivastauksessaan MTV:lle.

Sähkön hinnasta tietoa on saatavilla vuodesta 1992. Sen mukaan sähkön hinta on nyt ennätystasolla ansiotasoon verrattuna.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja